Румен Овчаров: Поведението на Борисов по "Белене" е шизофренично

share

По време на парламентарния контрол депутатът от Коалиция за България Румен Овчаров попита икономическия министър Делян Добрев какви са причините за отказа на България от проекта АЕЦ "Белене" и каква е стратегията на правителството за развитие на ядрената ни енергетика.

"Обещавахте нови ядрени мощности и стратегия за развитие на ядрената енергетика, а за две години обещанията ви се свеждат до прекратяване на проекта "Белене" и доплащане за готовия реактор. Наясно съм, че изпълнявате това, което ви каже министър-председателят, но неговото поведение по темата е шизофренично", заяви Овчаров. Той припомни позиции на премиера от последните години, когато Бойко Борисов казва, че строителството на втората атомна електроцентрала е необходимо за страната ни.

Министърът на икономиката Делян Добрев каза, че правителството ще продължи да работи за развитие на ядрената ни енергетика и ще настоява пред ЕС тя да има по-голям дял. "Ще работим за строителството на Седми блок на АЕЦ "Козлодуй", защото има всички условия за това. Никое правителство не пое политическа отговорност да направи тази стъпка. Интересно е защо вие не сте започнали строежа на Седми блок, вместо да строите нова атомна централа. Тепърва ще се установява има ли нарушения на обществените поръчки за АЕЦ "Белене". Проектът беше направен с измама. Отказахме се, защото държавата не може да плати 20 млрд. лв. и не искаме да задължаваме бъдещите поколения с такава сума. Приоритет в ядрената енергетика на страната ще бъде удължаване срока на живот на Пети и Шести блок на АЕЦ "Козлодуй", както и строителството на Седми блок", заяви той.

Икономическият министър посочи, че правителството няма да плати 2,4 млн. евро на консултанта по "Белене" HSBC, а ще бъде платена само част от сумата, около 30%.

Водещи новини

Още новини