Сачева: 22 015 души няма да загубят работата си благодарение на мярката 60/40

Булфото (архив)
share

Беше голямо предизвикателство да сглобим програмата за артистите. Очакваме да се възползват 1200 души и ще ни струва около 2, 700 млн. лв. Това заяви социалният министър Деница Сачева на брифинг в Министерски съвет. 

"На културните дейци разчитаме да запазят българския дух - преди и след кризата", каза още министърът. 

"Подкрепяме артистите с една работна заплата - това не е социална помощ. Това е подкрепа за хората, които сега не могат да работят по очевидни причини", допълни Сачева.

На живо: Банов: Ще дадем една подкрепа на хората на изкуството и културата

"Ще работим с колегите от фонд "Култура" за регламента на разпределение и документацията", каза още тя. 

"1553 са заявления по мярката 60/40 само за вчера, част от тях също са за културния сектор. 22 015 души няма да загубят работата си благодарение на 60/40. Това е програма за запазване на заетостта. Схемата е работеща", разкри социалният министър. 

Менда Стоянова: Мярката 60/40 е хубава, трябва да "тече кръв" в бизнеса

"Втори ден имаме по-нисък брой регистрирани безработни - 4670 за вчера. 3385 са декларирали, че са загубили работата си заради кризата с коронавируса. 502 души намериха работа само вчера - с това общият брой е 11 033 души", заяви Сачева. 

"22 хиляди души ще получават обяд по програмата "Топъл обяд". Допълнително 1200 семейства ще бъдат изхранени", коментира по повод подпомагането на нуждаещите се хора Деница Сачева. 

Пакети с храна ще получат от БЧК 121 възрастни и бедни хора в Чипровци

Водещи новини

Още новини