Комисията по енергетика разглежда законови промени, свързани с предоговарянето на цената на природния газ

share

Комисията по енергетика разглежда промените в Закона за енергетиката на първо четене.

Промените са внесени от депутата от ГЕРБ Валентин Николов.

Със законопроекта се цели да бъде регламентиран механизъм за възстановяване на суми по договори, сключени между обществения доставик „Булгаргаз“, ЕАД и неговите клиенти. Това се налага във връзка с постигнатото предоговаряне на цената на природния газ между „Газпром Експорт“ и „Булгаргаз“ от 5 август 2019 г.

Промените предвиждат възможност за Комисията за енергийно и водно регулиране да може да приема решения за утвърждаване на цени на природния газ със задна дата от 5 август 2019 г. досега.

Законопроектът предвижда цените на природния газ да се утвърждават от КЕВР ежемесечно от първо число на съответния месец в съответствие с постигнатата договореност между „Газпром“ и „Булгаргаз“. В изпълнение на постигнатото споразумение се предвижда общественият доставчик на природен газ да възстановява суми по договори за доставка на природен газ, сключени с крайни потребители на природен газ и клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, в това число лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, за периода от 5 август до 31 декември 2019 г.

Законът предвижда такива суми да бъдат възстановени на крайни снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, за периода от 1 януари 2020 г. до 31 март 2020 г.

Не търся никакъв политически дивидент със Закона за енергетиката,  каза председателят на Комисията по енергетика и депутат от ПГ на ГЕРБ Валентин Николов.

"Ако трябва да кажа моето разбиране по въпроса, наистина е по-добрият вариант да бъде дадено на фонд за енергийната система и да се намали цената на тока и всички да могат да изпитат по някакъв начин това връщане на тези пари", коментира Николов.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че е редно да започне да се мисли и за пълната либерализация на пазара на природен газ.
 

Водещи новини

Още новини