Росен Плевнелиев: Шампиони сме по пилеене на енергия

share

Дойдох, за да благодаря за конструктивните разговори в рамките на "месеца на политическите консултации". С тези разговори президентската институция се превърна в платформа за идеи за развитието на България. Доказахме, че партиите могат да работят заедно.

Това каза в обръщение пред парламента президентът Росен Плевнелиев, който коментира резултатите от разговорите си с парламентарно представените партии в рамките на инициирания от него "месец на политическите консултации".

"През тази година ще изработим Националната програма за развитие "2020". Постигнахме широк обществен консенсус при формиране на приоритетите на страната. Ще търсим надпартийност, устойчивост на набелязаните цели и гаранции за изпълнението им, независимо кой е на власт. Програмата "2020" не е абстрактен документ. Тя ще даде силен коз в ръцете на държавата, за да преговаряме за фискалната устойчивост на страната ни догодина. В сферата на икономиката посочихте като ключови доходите, иновациите, заетостта, селското стопанство. През тази година очакваме нисък икономически растеж заради кризата. През последните три години обаче икономиката ни обаче регистрира нов двигател на растежа - износът, и трябва да работим в тази посока. Трябва да подпомогнем създаването български марки. Трябва да преосмислим стимулите на инвеститорите. В този смисъл промените в Закона за насърчаване на инвестициите са неотложни", заяви държавният глава.

Президентът заяви, че България е шампион по пилеене на електроенергия и трябва да се вземат мерки енергийната ефективност да бъде подобрена. Той се обяви и за диверсификация на енергийните източници. "България не може да зависи само от една тръба, трябва да търсим диверсификация на газовите връзки", добави Плевнелиев. Той каза, че промените в законите за службите за сигурност ще влязат в сила до края на годината. "Работим и за реформата в съдебната система, но дали сме постигнали исканите резултати, ще се познае само по делата. Много е важно новият Висш съдебен съвет да започне дейността си без сянка на съмнение от партийни назначения. Изборът трябва да е прозрачен. Това изисква публичен дебат при обсъждане на кандидатурите", заяви Плевнелиев.

"На финалната права сме за присъединяване към шенгенското пространство. Нека да си пожелаем успех и в тази посока", каза още президентът. "Не можем да приключим успешно административната реформа, ако не направим електронно правителство. Трябва да бъде ясно посочено ясно кой какво е свършил година по година. Трябва да заменим чакането по гишетата с електронни услуги. Така ще се премахнат и предпоставките за корупция в администрацията", посочи Плевнелиев.

"Реформата във водния сектор също е важна, за да се предотвратят бедствия като тези в с. Цар Калоян и с. Бисер. Необходима е цялостна стратегия в тази посока. Трябва да привлечем инвестиции, които да се използват умно в този сектор", каза държавният глава.

За финал Росен Плевнелиев благодари на депутатите, че не са използвали парламентарната трибуна за партийна пропаганда, а са изслушали словото на президента.

Водещи новини

Още новини