Радев пред синдикатите: Днес трябва да действаме за България след кризата

Булфото (архив)
share

В големите предприятия въпросът с кризата около коронавируса може да се реши чрез колективно договаряне. В противен случай рисковете стават по-големи. Това заяви председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов по време на срещата на Радев с ръководствата на работодателските и синдикалните организации.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

"Не бива да забравяме това, което ще стане с работниците след кризата с коронавируса. Не трябва да търсим решение на парче за проблема.Трябва да променим парадигмата, в която живеем", каза още той. 

"Държавата била лош стопанин, казват хора. Но това ни го обясняват 30 години, а всички искат ръката на държавата. Днес ни казват, че държавата няма средства – как ще има, след като работниците плащат като обем данък върху доходите на физически лица повече, отколкото бизнесът плаща върху печалбите си. От къде ще имаме средства? Как ще плащаме за лекарства на тези цени, след като 10 години говорим, че трябва да има диференцирано ДДС. Ще говорим за скъпи лекарства, когато ножът опре до кокала. Швеция не е социална държава, защото е богата, а е богата, защото е социална държава", допълни Димитър Манолов. 

Радев пред работодателските организации: Здравето на българския бизнес не може да чака

"Вие поставихте фундаментален въпрос -  как ще изглежда България след кризата. Светът и страната ни няма да са същите. Сега трябва да поставим основите на механизмите на функциониране на цялото общество", обърна се държавният глава към председателя на КТ "Подкрепа". 

"Не трябва да копираме чужди модели, но Макрон заяви наскоро, че е щастлив, че сектори от Франция са останали извън сферата на пазарните механизми. Той визира именно сферата на здравеопазването", разкри Радев.

Държавата помага на бизнеса, ще поеме 60% от заплатата на работниците

"Днес трябва да действаме за България след кризата и да се запитаме: Ние готови ли бяхме за кризата или ни изненада?", заяви Румен Радев.

"Историята е цикъл от конфликти, войни и мир, в които се генерират нови конфликти", завърши президентът, цитирайки Бжежински. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини