Бойко Борисов: България предлага най-добри условия за инвестиции в ЕС

share

За Армения България е един огромен шанс за излаз в Европа.

Това каза премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция с премиера на Армения Тигран Саргсян.

"България е държавата с най-ниски данъци в ЕС, най-близо до Армения оттатък Черно море, в момента - с най-добри условия за инвестиции, така че сте добре дошли", добави той.

По повод подписания документ за сътрудничество между Софийския университет "Свети Климент Охридски" и Арменския държавен педагогически университет премиерът Борисов каза, че на подписването на договорите между двата университета проф. Иван Илчев, ректор на СУ, е направил едно много добро изказване. "СУ има катедра Арменистика, за последните пет години - три пъти издаваме история на Армения на български език. Въпреки че е губеща в момента тази специалност, това е една огромна инвестиция в бъдещето на България и Армения. Катедрата ще продължи да я има в България, ще останат стипендиите за студентите", посочи Борисов, цитиран от "Фокус".

Българският премиер заяви, че се надява и с новоизбраното ръководство на Армения страната ни да има прекрасни отношения. "Имаме традиционно добри отношение през годините. България толкова пъти е доказала своето приятелство към Армения и толкова пъти е помагала. В културно-исторически план смятам, че нещата са наред, в икономически смятам, че са далеч от възможностите на двете страни. Стокооборотът е към 27 милиона долара, преди всичко в наша полза", каза още Бойко Борисов.

Премиерът се обяви за отпадането на визите за Армения за български граждани. "Дадох им съвет по отношение на визите - колкото могат по-бързо да бъдат свалени, за да може да се отвори пътят за бизнеса и в двете посоки. Премиерът ме увери, че работят активно по тази тема. С Турция и с Русия ние направихме много гъвкави системи за издаване на визи или аутсорсване на тази дейност. Пожелавам им бърз успех в тази сфера", каза Борисов.

"Транспортната връзка за България трябва да бъде с още една междинна дестинация и това ще бъде обсъдено при посещение на правителствена делегация от Армения в София след парламентарните избори в Армения. В Армения в момента развиват фармация, IT-технологии - в тях България също има много добри възможности", посочи българският министър-председател.

Водещи новини

Още новини