Христо Иванов: С Андон Миталов САЩ ни казват да стоим далече от Русия

БТВ
share

Мисля, че тук става много повече дума за политически сигнал, отколкото за осъждане. Политическият сигнал е за това, че продължава американският натиск над България да стои далече от Русия и нейната сфера за влияние. Много ясно се казва на българското управление да остане в евроатлантическото пространство, заяви в предаването "Лице в лице" по БТВ съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов по повод днешното изявление на държавния секретар на САЩ Майкъл Помпейо за "публично оповестяване на българския съдия Андон Миталов за участие в сериозна корупция".

За мен това е изключително тъжен момент, защото ми се иска България да не се е довела до състояние на бананова република, че трябва чужди правителства да ни посочват замесен в корупция съдия. Много е важно да оздравим своите институции и да върнем доверието към тях, заяви Иванов.

Оповестиха кой е българинът със забрана да влиза в САЩ

Това, че беше обявено името на съдия, е особено чувстително за българската съдебна система. Това говори за провала на България в правосъдната реформа, посочи съпредседателят на  "Демократична България."

Той отбеляза, че в последните дни главният прокурор Иван Гешев се държи като политик и го призова да се върне към юридическото говорене. Трябва да отбележа и оложителното - най-накрая някой се сети да оказва натиск върху сръбските власти за връщането на Цветан Василев. Само че ако става дума за сериозен натиск, той трябва да бъде осъществен от българското правителство чрез Министерството на външните работи. Сериозният начин е връщането на Цветан Василев да бъде поискано от управляващите, подчерта Иванов.

Моят призив към президента Радев е да се върне към реалния си кръг от правомощия, свързани със заявката му за конституционни промени и реформа на прокуратурата. Поне това да доведе докрай. Оттам нататък, всеки път, когато президентът употреби тази ядрена опция – снемане на доверието от правителството, винаги след това се намира някой да твърди, че ще прави импийчмънт. Не вярвам това да се случи, каза още Христо Иванов.

Защо студената война между Радев и Борисов се превърна в горещ сблъсък?

Водещи новини

Още новини