Магдалинчев: Съдия Миталов не е виновен

  • 07 февруари 2020 07:49

  • 2967
  • 20
© Кадър -БНТ

Съдия Андон Миталов не е виновен. Това е така, докато не се докаже вината му. Това заяви в ефира на БНТ съдия Боян Магдалинчев от ВСС по повод забраната за влизане в САЩ на Миталов заради корупция.

"Трябва да поискаме конкретна информация, ако Държавният департамент на САЩ разполага с нея, и се установи, че има корупционни практики и действия - ще го потърсим и ще го изслушаме. Не ме се свързвали на този етап с него. Не сме го чували и нямам информация за някакви корупционни действия. Не можем да знае точно за какви става дума. Информацията е много обща и тепърва ще видим за какво става въпрос. Той гледа дела от Специализирания съд", категоричен е Магдалинчев.

Запитан дали са били уведомени във ВСС, че Миталов е болен, той заяви: "Не ни уведоми, че е в болничен, но той няма задължение да го прави. Трябва да уведоми прекия си началник. Не можем да изслушваме някого предварително, без да знаем за какво да го слушаме. Поискахме информация вчера от Прокуратурата, от Инспекторатът към ВСС и от КПКНОПИ."

И Съюзът на съдиите поиска повече информация за това има ли доказателства срещу Андон Миталов

По думите му не е приятно да посочат с пръст за корупция колега от сферата. "Изненадах се като чух името му, знам че и в Специализирания съд са изненадани. Нямаме общи контакти, но не съм чувал нещо лошо за него", каза още той.

"Що се отнася до корупцията, той бе категоричен, че тя не трябва да се допуска в съдебната система и в службите. Ще видим всички неща и ще си направим съответните изводи, ще вземем мерки, ако се налага", добави още съдия Магдалинчев.

Лозан Панов пита Инспектората на ВСС, Гешев и Цацаров за разследвания срещу Андон Миталов

"Съдия Миталов не е виновен. Има някаква информация, но тя се проверява. Както повелява Конституцията - той е невинен до доказване на противното", каза Боян Магдалинчев.

Оповестиха кой е българинът със забрана да влиза в САЩ

Кой е Андон Миталов?

Кариерата на Миталов започва през 1991 г., когато като старши лейтенант встъпва в редовете на прокуратурата на ВС. Назначен е за военен следовател в Софийската военна окръжна прокуратура. Само след 3 години и 3 месеца на тази длъжност Миталов вече е преназначен за военен прокурор. Достига до звание майор, когато изненадващо на 29 юли 1999 г. подава оставка. 11 години по-късно прави опит да се върне в структурата, но му е отказано. През 2013-а прави опит да поеме служба в Специализирания съд, но се проваля на изпита пред ВСС. Миталов обжалва и ВАС и печели делото пред и е назначен за съдия от Специализирания съд.

3,95 е оценката на съдия Андон Миталов на устния изпит пред ВСС през 2013 г., когато за втори път се опитва да се върне в съдебната система. Това показва дело по негова жалба във Върховния административен съд, който отменя отказа на Висшия съдебен съвет да го назначи за спецсъдия, съобщава Правен свят.

Андон Миталов е съдията, който пусна обвиненият в шпионаж Николай Малинов на среща с Путин. През ноември миналата година тогавашният главен прокурор Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в съобщи, че именно Андон Миталов е разрешил председателят на движение "Русофили" Николай Малинов да напуска страната, въпреки че е разследван за шпионаж в полза на Русия.

На извънредно заседание вчера съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, през външното ни министерство, поиска пълна информация от Държавния департамент на САЩ по отношение на съдия Андон Миталов. Решението беше взето единодушно. Десетимата членове, които бяха днес на заседанието, се присъединиха към писмото на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов от по-рано днес, с което Панов поиска повече информация от Инспектората към ВСС, прокуратурата и КПКОНПИ. Целта - има ли проверки или разследване срещу Миталов за корупция.

Последвайте канала на

Novini.bg
2967 20

Свързани новини

Коментари 20

Добави коментар
USA

2020.02.09 | 15:16

20

Vinoven nevinoven , na nas ni e prez k.ura:

Cerveniat korumpiran moshenik niama da vleze v USA! TOVA si go nabiite v tapite cerveni kratuni ili po dobre v mirizlivite vi laineni sposranski zadnici!

Osven tova cii shte go tarsi tuka cerveniat sluga i gazolizec na Putia!

Siktir mama vi komundelska!

Placete se, ako iskate i na armenskia POP!

2020.02.08 | 16:50

19

Магдалчинев,смърт за такива като теб който защитават русофилите.Трябва в името на родината,даве изкореним от България до един.

2020.02.08 | 16:47

18

Нее виновен само за комонетата,изхвърлетеги които го защитават.Дерете ги живи,това неса хора товаса предатели и верни кучета на гн Путин.Миталов във затвора.За меришели на комонисти,много са виновни.

2020.02.07 | 09:34

17

БИЙ КОРУМПЕТАТА АМЕРИКА, АМЕРИКА, АМЕРИКА! ПО-ДОБРЕ АМЕРИКАНСКИ ГРАЖДАНИН ОТКОЛКОТО КРЕПОСТЕН СЕЛЯНИН

2020.02.07 | 08:22

1

Магдалинчев ние знаем ,че не е виновен , а ти знаеш ли кой е виновен и кой е донасял на американците за миталов.Този дето се късахте от страх за да го изберете -20 зависими от ВСС

2020.02.07 | 09:31

16

ЗНАЕМ ЧЕ ВИЕ МРЪСНИТЕ БКП ОТРЕПКИ СТЕ ПРОТИВ САЩ! НО НИЕ БЪЛГАРИТЕ СМЕ СЪС САЩ! МИТАЛОВ Е ПРОДАЖЕН КОРУМПИРАН ИЗМЕТ.

2020.02.07 | 09:10

8

КОИ СТЕ ВИЕ ДЕТО ЗНАЕТЕ ЧЕ НЕ Е ВИНОВЕН И ДЕТО СТЕ ПРОТИВ АМЕРИКАНЦИТЕ? Я СЕ ПОКАЖЕТЕ НАТО ДА ВИ СЧУПИ МРЪСНИТЕ КОРУМПИРАНИ ТИКВИ.

2020.02.07 | 09:24

15

Лозан Панов не познава корумпираните съдии дори по име. На Гешев му е тъжно, как така Лозан не познава и не дружи с нито един корумпиран съдия.

Дддд

2020.02.07 | 09:22

14

В ТИКВОЛАНДИЯ НЯМА СЪДИЯ ЙОИТО ДА НЕ Е КОРУМПИРАН, НО АКО ПО СЪЩИТЕ КРИТЕРИ БЕШЕ ПУСНАЛ НЯКОИ ДА ОТОДЕ ПРИ КРАВАРИТЕ, ЩЯХА ЛИ ДА ГО ОБЯВЯТ ЗА КОРУМПИРАН. НА 100% НЕ.КАДЕТО СА МИНАЛИ КРАВАРИТЕ НА ВСЯКЪДЕ ИМА ВОИНА УЖ В ИМЕТО НА ДЕМОКРАЦИЯТА

2020.02.07 | 09:19

13

САЩ ИЗВАДИ РУСКИЯ Х.У.Й ОТ ГЗ НА МИЛИЦИОНЕРИТЕ, ПЛАЧАТ ЗАЩОТО ИМ ЛИПСВА. МРЪСНА ИЗМЕТ ПРОДАЖНА И ГНУСНА.

2020.02.07 | 09:18

12

Ние- българския народ ,а не шепа разбойници ,бандити, мутри слуги и продажници на американците.

2020.02.07 | 09:13

11

МРЪСЕН ДЪРТ КОРУМПИРАН БОКЛУК ДА ПУКНЕШ

Добави коментар

Водещи новини