Борисов: С Конте ще смажем тези, които внасят нерегламентирано боклук от Италия

Булфото
share

Мога да кажа, че има италиански компании, които участват в строителството на тръбопроводите, използва се италианска техника. Освен това стокооборотът между България и Италия е нараснал с близо 11%, има ръст на италиански инвеститори и близо 150 000 италиански туристи са посетили страната ни през изминалата година. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след срещата си с премиера на Италия Джузепе Конте, който е у нас на официално посещение по покана на българския си колега.

,,Действаме много активно за коридор №8, който свързва Черно море с Истанбул, запознах Конте и с интерконектора с Александруполис. Разговаряхме с него и за отпадъците от Италия и се разбрахме да смажем всички онези, които заобикалят закона и внасят нерегламентирани отпадъци в България. Надявам се в рамките на седмици магистратите от двете държави да се координират и да се накажат виновните, ако има такива'', коментира Борисов.

Джузепе Конте от София: Албания и Македония час по-скоро да се присъединят към Европа

,,Миналата година у нас на посещение беше папата, сега е италианският премиер, който ще трябва да ни посети още 2-3 пъти, защото ще има важни процеси и срещи през тази година у нас. Макар че той е на работно посещение, надявам се да му остане малко свободно време, за да разгледа половината римски катакомби и мозайки, които има у нас. Имаме и много музеи, така че ще се почувства като в Рим'', отбеляза още българският премиер.

На въпрос за коронавируса Борисов подчерта, че това е сериозен проблем и никоя държава не може да се справи с него самостоятелно, поради което призова за общо европейско решение.

,,Външният министър Екатерина Захариева е в постоянен контакт с френските и европейските власти, които обмислят варианти как да бъдат транспортирани европейските граждани от китайския град Ухан, където е огнището на зараза с коронавируса. Мога да кажа само за българските граждани – външният министър е в контакт с французите, за да не ползваме отделни самолети, а да приберем всички европейски граждани в Китай заедно'', допълни премиерът.

Водещи новини

Още новини