Президентството с позиция за искането на Иван Гешев

Novini.bg
share

Няколко часа, след като стана ясно, че главният прокурор Иван Гешев иска от Конституционния съд тълкувателно решение за имунитета на президента, от „Дондуков“ 2 коментираха лаконично темата за Novini.bg.

„След като главният прокурор е сезирал Конституционния съд, очакваме развитие по образуваното дело. Само Конституционният съд може да тълкува Конституцията“.

Иван Гешев иска от КС тълкуване на член от Конституцията във връзка с имунитета на държавния глава и вицепрезидента

Днес, 27.01.2020 г., Конституционният съд образува конституционно дело № 1/2020 г. по искане на Главния прокурор на Република България за даване на задължително тълкуване на разпоредбата на чл. 103 от Конституцията на Република България. Докладчик по делото е съдия Мариана Карагьозова-Финкова, съобщават от съдебната институция.

Припомняме, че по-рано днес, главният прокурор Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев поиска от Конституционния съд тълкуване на чл. 103 от Конституцията във връзка с имунитета на държавния глава и вицепрезидента. Според Конституцията президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действия, извършени при изпълнение на функциите им, освен при държавна измяна и нарушение на Конституцията.

Иван Гешев повдига въпроса как се постига баланс между обществения интерес и интереса на евентуално пострадалите лица при действащата "абсолютна неприкосновеност" на президента и вицепрезидента.

Три години от началото на мандата на Румен Радев

В искането си до КС главният прокурор е отправил запитване за изясняване на това дали се припокрива понятието "държавна измяна" с престъпленията по глава първа от НК "престъпления против републиката", в раздел "Измяна"; каква е разликата между понятията "държавна измяна" и "нарушение на Конституцията"; включват ли в съдържанието си някое от понятията "държавна измяна" и "престъпления против републиката" извършването на престъпление, различно от предвидените в раздел "Измяна", глава "Престъпления против републиката", ако да, в кое от двете и има ли изисквания относно вида на престъплението.

Водещи новини

Още новини