Плевнелиев: "Белене" няма да попречи на българо-руските отношения

Булфото
share

България има 770 000 панелки. Тези панелки, ако не се санират, след 10 години, 2,7 млн. българи ще бъдат на палатки, с атомна електроцентрала.  Считам и съм благодарен, че за първи път интегрирано, системно се подхожда към българската енергетика.

Това каза пред журналисти президентът Росен Плевнелиев пред журналисти.

Според държавния глава трябва да се наблегне и на темата за енергийната ефективност. "2012 г. ще бъде много важна за българската енергетика, защото България ще трябва да преговаря и по цената на газта – новите дългосрочни договори. България ще се бори за някои стратегически инфраструктурни проекти в сферата на добива на газ, газови връзки, които да ни диверсифицират към Турция, Гърция и Румъния. За нас като приоритет е и проектът „Южен поток”. България за първи път абсолютно прозрачно и обосновано взима важни решения – не в пиано барове и не под масата", посочи Росен Плевнелиев.

"1981 г. е взето решението да се строи АЕЦ „Белене”. 10 години по-късно е взето решението да се спре. Още 10 години по-късно през 2001 г. отново е взето решението да се стартира АЕЦ „Белене” и отново 10 години по-късно взимаме решение да я спрем.
На всеки 10 години някой решава нещо. Това не ви ли напомня на магистралите от 46 години - нито една завършена. Радвам се, че в продължение само на 2,5 години това правителство успя да адресира по един устойчив и дългосрочен начин не само темата с магистралите, където вече четири се строят, но и темата с енергетиката. Имаме успех в магистралите, защото се намериха устойчиви модели за тяхното финансиране. Когато нямате устойчив модел за нейното финансиране – през 10 години много политици се упражняват, но накрая идва истината", каза още Росен Плевнелиев.

"Сега България ще има достатъчно аргументи, за да се бори за удължаването на живота на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй”, а вие знаете, че от там произвеждаме най-евтиния ток. От гледна точна на финансите, аз мисля, че правителството тепърва ще сложи всички свои анализи на масата. Доставеното оборудване ще се премести на базата на нов диверсифициран проект, като VII-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”. Това ще подпре стратегически най-важната ядрена площадка на България, това е АЕЦ „Козлодуй”. Следователно, с това решение, България подкрепя ядрените си перспективи, създава предпоставки в АЕЦ „Козлодуй” много по-евтино, защото там имаме наличната инфраструктура да се прехвърлят тези мощности, много по-добра икономика, много по-добра възвръщаемост и България продължава да играе своята силна позиция", посочи президентът.

По повод отношенията между България и Русия след спирането на АЕЦ „Белене”, Плевнелиев каза: „Отношенията между България и Русия в продължение на стотици години са градени в един изключително добър, позитивен, приятелски и бих казал братски дух. За мен като президент е недопустимо един проект като АЕЦ „Белене” да измества тежестта на отношенията между България и Русия"

"Аз толкова много искам да развивам отношенията с Русия, каквито са от стотици години – приятелски. Искаме да говорим за износ на земеделска продукция, за руските туристи, за инвестиции в двете посоки. Българо-руските отношения са не само и единствено АЕЦ „Белене”. Не е в интерес на България, както и на Русия, да се налага един проект със спорна възвръщаемост, при което би могло дори в много по-голяма степен да се рискуват добрите отношения между България и Русия. Правителството ще излъчи свои представители, които ще отидат в Русия още утре и по възможно най-честния и добронамерен начин ще бъдат сложени аргументите на масата. Аз съм убеден, че България е на прав път, тъй като през 2012 г. в българската енергетика ще се случат много неща", каза още Росен Плевнелиев.

Водещи новини

Още новини