Дянков на визита в САЩ, Добрев - в Москва заради "Белене"

share

Совалки на министри при Великите сили може да разплетат ребуса АЕЦ "Белене". Енергийният министър Делян Добрев заминава за Москва, а финансовият Симеон Дянков е на визита в САЩ. Това стана ясно след телефонния разговор на премиера Бойко Борисов с Владимир Путин вчера. Точно в 10,30 ч двамата обсъдиха съдбата на съвместните енергийни проекти - АЕЦ "Белене" и "Южен поток". На разговора е присъствал и Делян Добрев, научи "Стандарт".

Какво са си казали Путин и Борисов обаче не стана ясно. Премиерът изненадващо отмени всичките си срещи за деня, а вместо него за Пирдоп и Дунав мост 2 заминаха министри. "Борисов ще уведоми президента и Народното събрание за разговорите в удобно за него време", съобщиха от правителствената пресслужба. Разговорът му с Росен Плевнелиев ще бъде днес, а пред депутатите ще говори в сряда, твърдят източници на "Стандарт".

Какво си казаха Борисов и Путин, бе най-дискутираната тема в държавата вчера. Хората, които имат връзка с енергийните проекти обаче, запазиха пълно мълчание. По неофициална информация пред Путин отново е била заявена позицията, че Втора атомна не може да бъде само българо-руски проект. "Не мога да коментирам", заяви енергийният министър. Делегация, водена от Добрев, ще посети скоро Москва, за да бъдат обсъдени в детайли актуални въпроси и да се осъществят контакти с руските партньори, съобщи говорителят на руското правителство Дмитрий Песков.

Визитата в Москва ще съвпадне с посещение у нас на официален представител на американския фонд, който има инвестиционен интерес към "Белене", заяви енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Американският гост пристига следваща седмица.

По същото време вицепремиерът Симеон Дянков ще е още в САЩ. Финансовият министър ще е отвъд океана до 4 април, съобщиха неофициални източници.

Обичащите конспиративни теории веднага обвързаха визитата с преговорите за "Белене". Дянков просто е при семейството си, коментират запознати с делата на финансист номер 1.

Водещи новини

Още новини