Марешки: Българо-казахстанските отношения имат неизползван потенциал

Булфото (архив)
share

България и Казахстан трябва да увеличат двустранния търговски оборот и да активизират инвестиционното си партньорство. Тази позиция изрази зам.-председателят на НС Веселин Марешки на международен форум в столицата на Казахстан Нур-Султан.

 

„Нашата страна е заинтересована от поддържането на двустранните устойчиви контакти. България и Казахстан имат важно геостратегическо значение и общ интерес да свързват Европа и Азия. И двете страни играят ключова роля в Черноморско-Каспийския район и за възраждането на Пътя на коприната на качествено нова основа“, заяви в приветствието си към форума лидерът на ВОЛЯ.

Домакините нарушиха протокола и посрещнаха Веселин Марешки с почести, надвишаващи сегашния му пост в българския парламент. Зам.-председателят на НС бе поканен и на среща на четири очи от председателя на Мажилиса (парламентът на Казахстан) Нурлан Нигматулин. В знак на уважение към българския гост той му предостави думата пръв да приветства участниците в международния форум.

Марешки оцени като много добри съществуващите връзки между парламентите на двете държави. Той благодари на домакините за подкрепящата политика към близо 4500 етнически българи, живеещи в Казахстан, които имат всички условия да съхраняват своята национална идентичност и традиции.

Водещи новини

Още новини