Десетки задържани при улични протести в Казахстан

  • 16 декември 2019 21:14

  • 788
  • 1
Десетки задържани при улични протести в Казахстан
© gettyimages (архив)

Полицията в двата главни града на Казахстан задържа десетки хора, взели участие в протести с искания за демократични реформи и отстраняване от властта на семейството на бившия президент Нурсултан Назарбаев, предаде Ройтерс, отбелязвайки, че в страната такива протести са рядкост.

Групи от по стотина антиправителствени протестиращи в столицата Нур Султан и финансовия център на страната Алмати отбелязаха Деня на независимостта с едновременни демонстрации. Те скандираха лозунги като "Събуди се, Казахстан!" и издигаха плакати, на които пишеше "Казахстан без Назарбаеви" или "Парламентарна република". И в двата града протестиращите успяха да се съберат на предварително уговорени места, но след това полицията се намеси и задържа десетки, тръгнали в шествие по улиците. Според местните медии повечето задържани са откликнали на призива на опозиционната организация "Демократичен избор на Казахстан", която властите смятат за екстремистка, предаде БТА, цитирайки АФП. Правозащитното движение "Кахарман" съобщи, че над 20 арестувани активисти са били осъдени на различен срок затвор, стигащ до 15 дни. 

Най-малко 57 са задържани при антиправителствени протести в Казахстан

На 16 декември Казахстан отбелязва Деня на независимостта, но тази дата съвпада също със смазването на две протестни движения. През 1986 г. демонстрации срещу решението на Москва да смени местния секретар на комунистическата партия с непопулярен кадър прераснаха в сблъсъци със силите на реда, взели по официални данни две жертви. Според други източници обаче жертвите са били над 100. През 2011 г. при полицейски репресии срещу стачно движение в петролния отрасъл в град Жанаозен, Западен Казахстан, бяха убити най-малко 14 души, припомня АФП.

Експрезидентът на Казахстан посредник между Путин и Зеленски?

Близо 4000 души бяха арестувани през юни тази година, по данни на властите, при протести срещу президентските избори, спечелени от Касим-Жомарт Токаев - приемник на дългогодишния президент Нурсултан Назарбаев след изненадващата му оставка през пролетта. Въпреки че официално се оттегли, Назарбаев, управлявал откакто през 1991 г. Казахстан стана независим, продължава да е смятан за човека, който все още държи властта в страната.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
788 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.12.16 | 23:12

1

дем. носи разруха браво на властите в Казах-стан

Добави коментар

Водещи новини