Закриваме пет посолства

Булфото
share

Пет посолства ще бъдат закрити, а посланиците там официално ще бъдат отзовани. Това става ясно от решения на Министерски съвет, подписани на 14 март от вицепремиера Симеон Дянков, който заместваше Бойко Борисов по време на посещението му в Катар, пише "Труд". Става въпрос за дипломатическите ни мисии в Индонезия Сингапур, Чили, Венецуела, Литва и Естония.

Четирима от посланиците във въпросните посолства са били сътрудници на Държавна сигурност. Бойко Мирчев, с псевдоним Матеев, представляваше България в Индонезия, Сингапур, Малайзия и Бруней със седалище в Джакарта. Той беше заместник-министър на външните работи в правителството на Иван Костов. За посланика ни във Венесуела Венцислав Ангелов също има данни за принадлежност към ДС, макар че самият той е бил обект на разследване от службата, а няма запазени негови доноси. Сътрудници на службите са били и посланиците в Естония и Литва - Петьо Петев и Иван Данчев. Данчев сам си подаде оставката още на 7 април миналата година. Мандатът на представителя ни в Чили Валери Йотов пък е изтекъл преди една година.

Кабинетът на ГЕРБ поиска от президента Георги Първанов всички посланици с минало в ДС да бъдат отзовани още през декември 2010 г., но той мълчаливо отказа да го направи, както и да отзове посланиците с изтекъл мандат.

В бюджета на външното министерство за 2012 г. са заложени продажбата на 12 български имота в чужбина и ремонтът на посолствата във Вашингтон и Брюксел.

Водещи новини

Още новини