Нено Димов: Изнасяме 10 пъти повече боклук от този, който внасяме

Нова телевизия
share

Транспортът на боклук се регламентира по два начина. Има отпадъци в зелен списък, които се движат свободно из Европа. Те се събират на база регламент и са част от свободното движение. Има и други нотифицирани, които са с разрешение, от страната, която ги поема. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов в сутрешния блок на Нова телевизия.

“България е единствената държава в ЕС, която е наложила ограничение във вноса на отпадъците за изгаряне, да не е повече от половината, което може инсталацията да изгаря. Това стимулира производството на български горива от отпадъци”, отговори министърът на въпрос, защо вкарваме боклук от Италия.

"Средното ниво на изгаряне на отпадъци в Европа е 21 %. За България 3. 3 %. Само четири държави изгарят по-малко от България", каза още той.

„Тец-овете трябва да преминат през определена процедура. ТЕЦ „Брикел“ е представил инвестиционно намерение, което трябва да мине през преценка за оценка за въздействие и след това през комплексно разрешително. През месец август е извършено пробно изгаряне, с което да се премери замърсяването на въздуха. В момента тече проверка. Още на 27-ми август аз разпределих проверка за тези случаи и ще видим, защо изобщо е бил разрешен такъв обем от районната инспекция. Това така или иначе няма да бъде изгорено“, каза той по темата за мръсният въздух от ТЕЦ-овете.

"В ТЕЦ-овете са изгорени под 3% от внесените през 2018 година отпадъци", коментира екоминистърът.

"Изнасяме 10 пъти повече боклук от този, който внасяме", разкри Димов.

Нено Димов отговори и на въпрос за загробването на свинете с АЧС:

"Загробването не се случва в близост до питейни води", завърши министърът на околната среда и водите.

Водещи новини

Още новини