Арх. Игнатов: Само с прилагането на европейските практики можем да решим проблема с управлението на отпадъците на София

Вчера изгледах репортажа с кандидата за кмет на София г-жа Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на от портала на сметището в с. Долни Богров. Съвсем очаквано за мен, старателно замитаните досега проблеми с управлението на отпадъците на столицата нахлуват в дневния ред на предизборната кампания и ще я бележат до последния ѝ ден. Това заяви в своя позиция кандидатът за кмет на София от "Демократична България", арх. Борислав Игнатов.

Къде е проблемът?

"От самото си създаване "Демократична България" се обявява против настоящата концепция за управление на отпадъците на София, в края на която трябва да застане скъпо и безсмислено съоръжение за изгаряне на т.нар. „РДФ-гориво“. Предупреждавали сме многократно, че работата на Завода за механично и биологично третиране на отпадъците (ЗМБТ) е белязана от тежка непрозрачност. Между числата, които откриваме на занемарения му сайт, годишните доклади за дейността, изпратени в МОСВ, и отговорите на общината по ЗДОИ - изплуват постоянни разминавания в размер на стотици хиляди тонове боклук, които потъват на места като Долни Богров – едно от многото сметища в страната в безкраен процес на „рекултивация“, които често завършват със „самозапалване“, отбелязва той.

"Същевременно, поради феномена на общата метална кофа и отсъствието на разделно събиране, произведеното РДФ-гориво в ЗМБТ е с ниски калорични качества, висок процент негорими примеси и висока влажност, което принуждава потребителите му – основно циментовите заводи, да го смесват с вносни отпадъци. Същото очаквам да се случи, ако изгарянето става в съоръжение в София, с което влаковете с бали вносни отпадъци ще потеглят и към столицата, по примера на Гълъбово, Перник и Бобов дол. Гражданите трябва да знаят, проектът за столичен инсинератор би бил последният в историята структурните фондове на ЕС, защото грантове за изгаряне на отпадъци след 2020 г. не се предвиждат. Не е чудно, че проектът стои на трупчета в Брюксел от края на миналата година, въпреки бодряшките обяснения на екипа на г-жа Фандъкова, че одобрението ще дойде всеки момент", коментира арх. Игнатов.

Какво трябва да се направи?

"Проблемът с боклука няма да се реши с референдум, както предлага г-жа Манолова, а с прилагане на европейските практики за управлението на отпадъците. Най-големият референдум са самите избори! Докато ГЕРБ, БСП и другите партии около тях спорят, кой ще изгаря отпадъците най-добре, аз и "Демократична България" представихме в нашата програма „ София - чиста и зелена столица“ https://sofia.demokrati.bg/sector/green/, концепция основана на принципите на кръговата икономика, разделянето на потоците отпадъци, рециклиране, компостиране и прилагане на принципа „замърсителят плаща“ и определянето на справедлива такса смет за гражданите и фирмите. Обявяваме се против морално остарелия, неефективен и несъобразен с действащото екологично законодателство проект за столичен инсинератор, който ще добави нов източник на ФПЧ във въздуха на София, както и цял букет от други замърсители. В нарушение на закона, инсинераторът ще изгаря отпадъци, от които 55% могат да се рециклират и 20% да се компостират. Това ще направи невъзможно достигането на изискванията, заложените в пакета от мерки за кръгова икономика на ЕС", излага тезата си арх. Игнатов.

"Същевременно, проектът е икономически неизгоден, налива средства в “Топлофикация София” ЕАД - едно дружество в предфалитно състояние, със значителна задлъжнялост и дългогодишни оперативни загуби. Настояваме още веднъж, незабавно да бъде прекратена новата обществена поръчка за сметосъбиране, защото тя фиксира досегашния провал в управлението на отпадъците за нови 5 години напред, за почти 500 милиона. От поръчката ще спечелят само приятелските кръгове на властта, а гражданите получават повече от същото - лоша услуга, несправедлива такса смет и корупция. С решението в нашата програма излизаме пред избирателите, за да поискаме тяхната подкрепа още на 27 октомври, не на бъдещи референдуми. Градове като Любляна успяха, сега е наш ред!", завършва кандидатът за кмет на София.

Коментари

 1. 2019.09.16 | 22:33

  Поне изказванията му да бяха популистки, а те са само повърхностни.

 2. 2019.09.16 | 20:56

  Абе тоя защо си мисли, че още има някакви шансове да стане кмет?

 3. 2019.09.15 | 22:52

  ти си гледай ку..алъка в къщи , за боклука не миси!

 4. 2019.09.15 | 22:08

  Този е по-зле от в мисленето си и от Кубрат Пулев! На нашият, като му разджуркаха канчето с удари, почна да говори, че ние може да сме бити, е.ани, ама не се предаваме... Този хал-хабер
  си няма в каква ситуация се е вкарал с неговото момиче!/ мамка ти и лаптоп-къде са кавичките/.
  Той в собственият си живот не може да се ориентира, а тръгнал да оправя София! Коя партия го издигна? Ще и връча жълтата фланелка...

 5. 2019.09.15 | 19:30

  Я ходи набутай някоя здрава черна самое.бачка в разпраната кофа на момичето до теб, бе пе.дал с мека пишка!

 6. 2019.09.15 | 16:53

  Вестниците на Пеевски са страхотен боклук за горене

 7. 2019.09.15 | 16:52

  Най-умният

 8. 2019.09.15 | 16:06

  Става и с порно материали!

 9. 2019.09.15 | 15:50

  САМО ГЛУПОСТИ ГОВОРИШ ПУЙЧО

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Избори

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет