Станишев и Първанов почнаха да редят армии

share

В последната седмица този сценарий се разиграва на над 700 сбирки на червените в цялата страна.

От близо 900 отчетно-изборни събрания на първичните партийни организации може да се счита, че сегашният лидер на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев е преизбран единодушно на 2/3 от тях.

В останалите той се конкурира с президента (2002-2012 г.) Георги Първанов, а с номинации са вече и Мая Манолова, Ивелин Николов, Корнелия Нинова, Кирил Добрев, бизнесменът Георги Гергов, Георги Кадиев и др., пише "Стандарт". Въпросните събрания изглеждат на моменти като миниконгреси. Въпреки че нямат статут дори да предлагат делегати за големия форум на БСП на 19 и 20 май.

Партийният градус се вдига от обиколките из страната на Станишев и Първанов. Лидерът на БСП тази седмица е във Велико Търново. Ловеч, Троян, Благоевград, Видин и Добрич пък са дестинациите на доскорошния държавен глава. "Обажда се, че ще дойде - да го върнем ли?", жалят се на "Позитано" местни активисти. "Напротив, каним го!", контрират ги опонентите им от градовете. Общински шефове обаче демонстрират отношение като отсвирват "президентската визита" "Сее разкол! Посрещали сме го, като е трябвало!", отсичат червени от Северна България.

Първите общински конференции, които ще излъчат делегати, стартират от 20 март, заяви организационният секретар на "Позитано" Валери Жаблянов. Социалистите от Кричим, Хисар, Борино, Куклен и Стамболийски "откриват сезона" за това кои от тях ще гласуват за председател на БСП. Навръх рождения ден на Станишев, 5 май, градски конференции ще има в Пловдив и в Русе. От града на Альоша към конгреса на социалистите ще тръгнат 26 делегати. Червен дуел се очертава за сърцето на Перник. Публична тайна е, че регионът е "крепостта" на Първанов като негово родно място. Станишев обаче смело реши да се появи и да опипа почвата. Пернишкото ръководство на БСП мълчи и не заема позиция в спора за лидерството в партията. Червените от близкото Ковачевци пък приеха отново в редиците на партията Първанов, но това пък стана повод социалистите от София да обявят, че няма да го канят на градската конференция, която е на 12 май.

Независимо от декларираните гласни и негласни заявки за подкрепа няма точни цифри за съотношението на силите Станишев-Първанов в БСП. Поне с днешна дата. Още повече, че червени кметове надигат глава и се оглеждат за депутатски места в следващия парламент срещу глас за единия или другия. В сценария на конгресната нощ с преброяването на бюлетините в НДК се включва и възможен балотаж между Станишев и Първанов. "В крайна сметка, Сергей ще спечели!", отсича ключова фигура на шахматната дъска на БСП.

Водещи новини

Още новини