Валери Симеонов: Предложенията на БСП срещу демографския проблем са повърхностни и писани преди лягане

Булфото (архив)
share

Промените в Закона за семейните помощи за деца на БСП нямат възможности да решат демографския проблем на България. Те са повърхностни, написани по пижама преди лягане, колкото да привлечем вниманието с една болна за обществото тема. Това заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов по време на дебата за Закона за семейните помощи за деца.

Законопроектът включва две предложения. Едното е получаването и изплащането на детски за 2-ри, 3-ти и 4-ти клас, второто е еднократната помощ при раждане в размер на 10 минимални работни заплати. Защо до 4-ти клас, а защо не до 6-ти, 7-ми или до 8-ми клас? Обяснението в мотивите е, че децата растели бързо до 4 клас - нищо подобно. Растежът е до 18 години. Може този законопроект да се спре до 5-ти, 6-ти, може да бъде и до 2-ри клас“, зачуди се лидерът на НФСБ.

По второто основно предложение за еднократна помощ в размер на 10 минимални работни заплати. Защо 10, защо не 30, защо не 60? Ако бъдат по 30 минимални работни заплати, нашите новородени деца ще получават, колкото в Русия, ако умножим по 60 да им дадем, колкото в Унгария", каза Симеонов.

По думите му тези мерки са дали резултат с 1% повишаване на раждаемостта в тези две държави.

Водещи новини

Още новини