Теменужка Петкова с коментар за приетите промени в Закона за енергетиката и оставката на шефа на НЕК

Булфото (архив)
share

Потребителите на природен газ и дружествата трябва да бъдат спокойни, защото няма да направим нещо, което да противоречи на интересите им.

Това обяви в кулоарите на парламента министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод приетите на първо четене промени в Закона за енергетиката. "В предложените промени ясно е разписано как законодателят вижда плавното преминаване към либерализацията на пазара на природен газ. В конкретния случай с битовите потребители на природен газ – остава възможността общественият доставчик да доставя природен газ по отношение на тях. Стъпката трябва да бъде направена, за да има конкуренция и по-добра цена за българските потребители“, разкри Петкова. Относно изказвания на опозицията, че има манипулация с търговията на базова енергия, тя посочи, че ако има съмнения, компетентният орган, към който трябва да се сигнализира, е българският регулатор.

"Не смятам, че моментът е подходящ за приемането на оставката на изпълнителния директор на НЕК Петър Илиев. Съветът на директорите на БЕХ е решил, че оставката на Петър Илиев не трябва да бъде приета. Г-н Илиев е професионалист в областта, в която се занимава, той е директор вече пета година. Премина се през много тежки моменти, знаете какво беше състоянието на НЕК. Сега то е стабилизирано. Диалогът с българския бизнес е много добър. Имало е тежки моменти, в които заедно сме търсили решения и сме ги намирали. Така че смятам, че моментът не е подходящ за приемане на подобен тип оставки“, коментира Теменужка Петкова решението на Съвета на директорите на БЕХ да не приеме оставка на изпълнителния директор на НЕК Петър Илиев.
 

 

Водещи новини

Още новини