Суперкомпютърът, който ще заработи в България - най-мощният в Източна Европа

Министерски съвет
share

Днес правим една положителна стъпка напред България да бъде сред водещите страни в Европа и света. Това каза на пресконференция в Министерски съвет европейският комисар по цифровата икономика и цифрово общество Мария Габриел след среща с премиера Бойко Борисов и с ръководителя на Генерална дирекция "Свързаност" към Европейската комисия Роберто Виола по повод европейския суперкомпютър на световно равнище, който ще заработи в България, предаде Novini.bg

Благодаря на премиера Бойко Борисов за подкрепата още в началото на един процес, който днес прави решителна крачка напред – България да бъде една от осемте страни в Европа, в която ще бъде разположен суперкомпютър. Ние заявихме, че искаме да си върнем лидерството в тази сфера, заяви Мария Габриел. Тя уточни, че Европа има инвестиция от 1 млрд. евро, с които ще си върне лидерството и да бъде сред първите три супер сили в света.

Темата за суперкомпютрите е пример как по време на Българското председателство се задават темите от дневния ред на ЕС. Суперкомпютрите са в полза на децата ни за лечение, в полза за привличане на инвестиции в автомобилостроенето, те са и сигурност. Очаква се суперкомпютърът да бъде притегателна сила за инвестиции, чрез него да се изгражда екосистема, която да води до по-добри доходи. Това означава работа заедно с институциите. Това е прекрасен пример как работейки заедно, гледайки в една посока с конкретика, можем да направим така, че България да бъде сред конкурентните страни в Европа и това да става с много ясно желание за бъдещо развитие, заяви Габриел.

Този компютър, който ще бъде изграден, е толкова мощен колкото този, който е изграден в центъра на НАСА, заяви Роберто Виола. Това ще бъде най-мощният суперкомпютър в Източна Европа, сред първите 10 в Европа и първите 50 в света. С него хората ще имат много по-добро разбиране за болести, които не могат да бъдат излекувани днес, като рака. Също така ще се помогне не само на индустрията, но на малките и средни предприятия, както и в областта на отбраната, защото с него ще можем да открием наличието на кибератака само за секунди, заяви Виола.

България ще даде 12 млн. евро за суперкомпютъра, той трябва да е готов до 2020 г., посочи Мария Габриел. Общата инвестиция за суперкомпютъра е 1 млрд. евро. от тях 486 млн. евро са от Европейската комисия, а останалите са от държавите-членки и частните партньори, обясни тя. По отношение на проекта за България тя уточни, че е на стойност 18 млн. евро, като 12 млн. евро от тях са от България, а 6 млн. евро – от ЕК. Срокът е до края на 2020 г. – дотогава средствата трябва да бъдат вече оперативни и действащи. Нещо повече, в следващия програмен период на ЕК с новата програма "Цифрова Европа" специално за суперкомпютрите има отделени 2,7 млрд. евро. Тези средства ще бъдат включени в по-нататъшното развитие. Защото веднъж създадена и работеща, машината вече става европейска и европейските средства ще бъдат част от тези, които ще се използват за България, каза още Мария Габриел.

Водещи новини

Още новини