Георги Робев: Икономиката в Европа все повече се дигитализира

  • 09 юли 2019 08:52

  • 199
  • 0
Георги Робев: Икономиката в Европа все повече се дигитализира
© Кадър Bulgaria ON AIR

България ще бъде една от осемте държави, в които ще заработи европейски суперкомпютър до края на 2020 г. Този тип машини са специфични заради това, че калкулират огромни количества информация за малко време.

Компютърът ще е толкова мощен, колкото компютъра в НАСА.

"Представете си една машина, която може да изчислява милиарди операции в една секунда. Ние трябва да се гордеем от факта, че България ще бъде една от държавите, които ще бъдат домакин на такъв тип машина. Тя може и ще бъде използвана за национални и европейски цели и задачи", обясни в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR изпълнителният директор на Стратегическия център по изкуствен интелект Георги Робев.

Страната ни и в момента разполага с два суперкомпютъра, но въпреки това ще инвестира в новата машина.

"Текущите машини бяха една основа, върху която се изграждаха знания през годините. Това надграждане е нормално и се развива логически спрямо индустрията в Европа", коментира Робев.

По думите му преди се е говорело за индустрия на знанието, а днес можем да говорим за индустрия на данните и на нас са ни необходими средства, които да ни помогнат да бъдем по-ефективни, по-бързи и по-евтини на общоевропейския пазар.

Пред Bulgaria ON AIR експертът посочи, че в Европа има 15 хиляди специалисти, които могат да боравят с подобен клас машини. В България те са около 75.

"В момента икономиката в Европа все повече се дигитализира. Индустрията е базирана на високи технологии и на много данни и техния анализ. Ако искаме да сме част от следващото поколение икономика, задължително трябва да имаме подобен клас машина", заяви изпълнителният директор на Стратегическия център по изкуствен интелект.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
199 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини