Маргарита Попова отказала помилване на 78 затворници

share

Към момента в президентството има 380 молби за помилване на затворници, които са сбор от заварените нерешени в края на 2011г и постъпилите през януари и февруари молби за помилване. 78 преписки вече са решени и по тях има отказ. Това съобщи вицепрезидентът Маргарита Попова при представянето на Комисията по помилванията към президентството.

Най-много молби има от затворите в София, Стара Загора, Ловеч и Пазарджик. За краткото време от 23 януари досега успяхме да прегледаме над 500 досиета по помилванията през двата мандата на Георги Първанов и Ангел Марин, заяви Попова.

Информацията обаче ще бъде разпространена утре. Помилването като институт не е форма и начин за ревизиране на съдебната практика или допълване на съдебните актове като се поправят техни грешки. Това е акт на милост и великодушие от страна на държавния глава, като се съблюдава баланса в правилата за справедливост и обществени ценности за личността и нейните права на свобода и достоен живот. Този баланс е много фин между преценката на хуманността и справедливостта, призна Попова.

На 23 февруари беше учредена новата комисия по помилванията, която е оглавена от Ива Пушкарова. В състава влизат криминологът Юлия Бояджиева, преподавателят в СУ „Св. Климент Охридски“ проф Снежана Начева, д- р Владимир Велинов експерт по съдебна психиатрия и юристът Петя Тянкова. Тя ще бъде член на ротационен принцип, като на всеки 6 м нейното място ще бъде заемано от друг експерт. Вече са утвърдени и правила за работа на Комисията по помилванията.

Водещи новини

Още новини