До 2006 г. помилвали по неписани правила

  • 06 март 2012 15:02

  • 1268
  • 3
До 2006 г. помилвали по неписани правила
©

До 2006 г. не е имало правила за изпълнение на указите за помилвания.

Това заяви директорът на ГДИН (Главна дирекция изпълнение на наказанията) Митко Димитров по време на изслушването в парламентарната комисия „Първанов - Марин".

Той поясни, че до 2006 г. се е работило по неписани правила.

Стана ясно, че няма и правила за работата между ГДИН и Комисията по помилванията към президентската институция.

За 10 години 77 затворници са освободени незабавно след получени укази за помилвания. От тях 13 души в последствие са се върнали в затвора.

Митко Димитров поясни, че ГДИН няма правомощия да се намесва в работата на Комисията по помилванията, която е към президентската институция.

ГДИН дава мнение за лишените от свобода, допълни той. Според него обаче трябва да се регламентират отношенията между ГДИН и Комисията по помилванията.
Трябва да има ясни и точни правила, категоричен е Митко Димитров.

Той предлага човек от ГДИН да участва в комисията, дори и без да има право на глас, но поне да дава и ясна информация за затворника, който настоява за помилване.
Няма правила, нормативен акт, който да регламентира работата между президентството и ГДИН, заяви Митко Димитров и посочи, че утре има среща с вицепрезидента Маргарита ПоповаМаргарита Попова Маргарита Стефанова Попова е вицепрезидент на Република България от 2012 г. и бивш министър на, на която най-вероятно ще обсъждат темата.

Стана ясно още от думите му, че ГДИН не получава мотивите на президентската институция за помилването на даден затворник или за отказа от помилване, тъй като кореспонденцията между затворниците и президентската институция била лична.

Митко Димитров бе категоричен, че откакто той е шеф на ГДИН, от февруари 2011 г., пред него никой не е ходатайствал за помилване на даден затворник.

Той обеща на депутатите от комисията да им предостави справка за това, колко положителни становища за помилване е дала ГДИН, но те не са уважени и обратно.

Иначе пред депутатите Димитров се оплака от корупцията в затворите, която той смята че е намалил.
Срещу 40 длъжности лица от системата на затворите се водят преписки и досъдебни производство във ВКП. Има дори осъдени лица.

Нито едно от тези лица обаче не са имали отношение с помилванията на затворници.

Действително системата ни е червива. Това е един бич върху нашата система, заключи Димитров.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1268 3

Коментари 3

Добави коментар
Людмил

2012.03.06 | 18:46

2
До 2006 г. не е имало правила за изпълнение на указите за помилвания. Е как да не е имало? Малоумни ли сте? Правилата са били който си плаща получава указ за помилване
Просто човек

2012.03.06 | 18:46

3
... правилата за помилване са "писани" (при това много отдавна), и то надлежно като са ползвани "прости числа" като 100, 200 и(или) 500, върху КУПЮРИ от по 100 къса, имат и картинки за разпознаване... същите са "универсални" за целия свят, като единствената разлика е в това какво количество "правила" се ползват за всеки конкретен случай :)
Наталия

2012.03.06 | 18:36

1
ВАКАНЦИОНЕН КЛУБ "КОСТЕЛ HOLIDAY'S" Този нов комплекс се състои от две вили които могат да бъдат наемани едновременно и индивидуално. Обзавеждането е по най-висок стандарт и предлага всичко необходимо за вашето удобство. Отличните условия за настаняване ги превръща в желано място за вашата ваканция... За повече информация посетете сайта ни: WWW.VILIKOSTEL.COM

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини