Борисов към Ципрас: Реализирането на интерконектора между България и Гърция ще има ключова роля за целия регион и за Европа

Министерски съвет
share

Министър-председателят Бойко Борисов и гръцкият премиер Алексис Ципрас дават началото на изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция. На събитието присъства и министърът на енергетиката Теменужка Петкова, финансовият министър Владислав Горанов, вцепремиерът Томислав Дончев, председателят на КЕВР Иван Иванов, кметът на Кърджали Хасан Азис.

Двамата ще проведат и среща на четири очи, в която ще обсъдят сътрудничеството между България и Гърция, както и енергийната, инфраструктурната и транспортната свързаност в региона на Балканите.

Интерконекторът между България и Гърция е един от приоритетните проекти за сигурност и конкурентоспособност на енергийния пазар в Европейския съюз. Той е изключително важен и от гледна точка осигуряване на диверсификация на източниците и доставките на газ за България и региона на Югоизточна Европа. Междусистемната газова връзка ще доведе до реално разнообразяване на източниците на природен газ – чрез него ще получаваме азербайджански природен газ от Трансадриатическия газопровод, освен това през интерконектора България ще може да получава доставки и през терминала на Александруполис за втечнен природен газ от САЩ, Катар, Алжир, Израел, Египет и други.

Газовата връзка между България и Гърция е с дължина 182 км., от които 150 км. са на българска територия. Тя започва от Комотини, Гърция и се свързва с българската газопреносна система на Стара Загора. Техническият ѝ капацитет е от 3 до 5 млрд. куб. м. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро. Церемонията за даване началото на строителните дейности по проекта е предвидена се състоя до село Кирково, на пътя преди ГКПП "Маказа".

Преди да започне официалната церемония двамата премиери разговаряха с хората в Кирково. "Поздравете Алексис, кажете му ясо. Как е? Стига ли се бързо до морето? Нали, пътища има", попита Борисов гражданите.

После българският премиер качи на джипа си Алексис Ципрас и се отправиха към мястото на първата копка. "Тук българи, християни, мюсюлмани всички живеем заедно. Ако не ги ръчка някой, всички живеят в любов", започна да обяснява Борисов на Ципрас. "Проходът тук е много важен. На море идват хора от Русия, Беларус. И много гърци идват тук и наемат апартаменти. Идват на хлад тук по планините. Да карат ски идват. Зимно време много туристи. Едно време нямаше никакви пътища и проходи. Ние бяхме във Варшавския договор, а вие в НАТО и не се строеше нищо. Първият проход го открихме още с Папандреу беше премиер. Сега от Украйна, от Русия, от Беларус, българи всички пътуват и си общуват. Юни, юли, август, септември тука се чака по 3 часа на КПП-то. Хората, които отиват на морето и обратното, гърците които идват на планина. Чака се. Пътищата са добри. Чевермета се правят, туризъм се прави. Религиозен туризъм също се прави. Много хубави манастири имаме и като е Великден, много гърци идват тук. Общо взето сме 50:50. Колкото ние харчим пари по морето, толкова и гърците си харчат парите в България. Но се чака. Трябва да измислим нещо и да става по-бързо. То така или иначе тези, които не са от ЕС, трябва да ги проверяваме на границата", говореше Бойко Борисов пред Ципрас.

"Вицепремиерът на Азербайджан Ягуб Еюбов е тук. Алиев щеше да дойде, но имаше работа и за това изпрати вицепремиера. Да има представител на Азербайджан, защото техен газ ще тече по този интерконектор", заяви Борисов, когато двамата с Ципрас слязоха от джипа и се отправиха към мястото, където предстои да се проведе официалната церемония.

"Днес правим исторически неща. Това на думи знаеш ли колко години е говорено?", попита Борисов Ципрас, след което двамата се оттеглиха на среща на четири очи.

"Реализирането на междусистемната газова връзка между България и Гърция ще има ключова роля за целия регион и за Европа“, е заявил министър-председателят Бойко Борисов на срещата на четири очи с гръцкия премиер Алексис Ципрас преди официалния старт на изграждането на интерконектора между двете страни, съобщиха от правителствената пресслужба. "Проектът е от стратегическо значение не само за нашите две държави, но и за цяла Европа, включително и за страните от Западните Балкани“, е подчертал премиерът Борисов и е изтъкнал, че интерконекторът ще доведе до реална диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ.

В разговора с гръцкия си колега Бойко Борисов е припомнил, че в управленската програма на българското правителство е заложено като приоритет гарантиране на енергийната сигурност и развитие на пазара, включително подготвителните дейности, възлагане на строителството на обекта и въвеждането в експлоатация на газовата връзка България-Гърция през 2020 г. "Изпълняваме поставените задачи, за да осигурим инфраструктура, по която да се доставя газ за региона при конкурентни условия“, е посочил още министър-председателят.

По време на срещата двамата правителствени ръководители са отбелязали и ключовото значение на междусистемната газова връзка като част от общите балкански проекти и посочиха важното значение на строежа и на пътищата, жп линиите, пристанищата, дигиталната инфраструктура за свързаността и стабилността на Балканите. "Колкото по-добре се развиват тези наши общи проекти, толкова по-добре е за инвестициите, за туризма, за пътникопотока, за товарите“, е заявил още Бойко Борисов.

Водещи новини

Още новини