Какви мерки ще предприеме държавата срещу демографската катастрофа?

Нова телевизия
share

Демографската криза не е само проблем в България, но и в целия ЕС. Към моя кабинет бе структурирана работна група за нова демографска политика, в която има учени от университетите и от БАН. Вече е поставена конкретната проблематика. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия вицепремиерът Марияна Николова.

По думите ѝ по отношение на раждаемостта трябва да има финансови стимули, но те трябва да са във възможностите на държавата, допълвайки, че предложението на БСП за сума в размер на 6400 лева за второ дете е нереална помощ.

,,Ние предлагагаме различни социални мерки за подпомагане на майките с т.нар. домашни помощници, но най-важни остават детските градини и според мен те трябва да бъдат безплатни поне до 5-годишна възраст. Икономическото развитие в сферата на инвестициите също би могло да повиши жизнения стандарт на населението. Не на последно място трябва да се справим и с еднодетния модел. Така че разглеждаме нови и нови мерки, които ще предложим. След 15-и юли ще излязат резултатите на работната група с конкретни мерки'', обясни още Николова.

Тя добави, че вносът на кадри е необходим, за да се спази сезонът, като припомни, че бяха направени значителни нормативни промени с цел да се улесни процедурата за наемане на лица от трети страни.

,,Новият президент на Украйна е изключително деен. Сигурна съм, че той ще бъде човек на действието, а не толкова на приказките'', заяви вицепремиерът по адрес на новоизбрания украински президент Володимир Зеленски.

Водещи новини

Още новини