Екатерина Захариева: Има дипломатическо напрежение между София и Анкара

Булфото (архив)
share

В България живеем в мир и приятелство с всички, не се замисляме дори каква религия изповядват нашите приятели. Нека продължим в същия дух. Това заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева в предаването "Тази събота" по БТВ.

"Опасно е да се използват такива изказвания, за да си подпомогнат политиката. Тренд е да се използват религиозни пропаганди преди избори в Турция. За да си стегнат електората, се правят излишни изказвания. Надяваме се, че след изборите те ще се извинят. Това ще е най-лесното от тяхна страна", коментира още министърът.

"Ние сме една от немногото държави членки на ЕС, която смята, че ще бъде лошо за съюза Турция да прекрати преговорите", допълни Захариева.

"Има дипломатическо напрежение между София и Анкара. Но то не е от наша страна. Турция категорично не се е месила в законодателството ни, а ако Чавушоглу си е мислил, че е оказал натиск си е негов проблем", поясни министърът.

"Законът за вероизповеданията не е свързан само с исляма. Ситуацията ни е неприятна и сме ядосани. Не желаем те да ни се мешат, както и ние не го правим", разкри тя.

"Турция е голям наш съюзник и не бихме искали да скъсаме дипломатическите си отношения. Съжаляваме, че си влошихме отношенията", завърши Екатерина Захариева.

Водещи новини

Още новини