В НС продължават с второто четене на Закона за социалните услуги

Novini.bg
share

Парламентът продължава работа по Закона за социалните услуги на второ четене. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание.

Законът за социалните услуги е последният от законодателния пакет, заради който майките на деца с увреждания протестираха продължително през 2018 г. Първите два закона – Законът за хората с увреждания и Законът за личната помощ, вече бяха приети от депутатите. Народните представители започнаха работа по поправките на второ четене още вчера и създадоха Агенция за качеството на социалните услуги, като решиха право на социални услуги да имат всички нуждаещи се, а не само уязвимите групи.

На вниманието на депутатите се поставят и промените в Закона за концесиите, които ще бъдат разгледани на първо четене. Законопроектът е внесен от Министерски съвет. Измененията се обуславят от възникналите въпроси след влизането му в сила на 2 януари 2018 г. В Закона за концесиите се предвиждат промени в текстовете за солидарната отговорност, начина на разрешаване на спорове между страните по концесионния договор и основанията за недействителност на концесионния договор.
Народното събрание ще разгледа и промените в Закона за водите на второ четене. Част от промените са свързани с отпадането на задължението за монтиране на измервателни устройства, които определят обема на отнетата при водовземане вода за аквакултурни и свързаните с тях дейности. Другата основна промяна в проекта е свързана с премахването на таксата за замърсяване от дифузни източници за аквакултури в съоръжения и на таксата, която се дължи в случаите на водовземане от воден обект за аквакултури. Между двете четения са постъпили предложения от НФСБ. От партията предлагат, когато до влизането в сила на закона за едно водовземно съоръжение за минерална вода са сключени концесионни договори с повече от един концесионер, те продължават действието си до тяхното прекратяване. От НФСБ предлагат още забрана за заустването на жилищно-отпадъчни води, получени вследствие на дейността на минодобивната, нефтодобивната и газодобивната промишленост, флотационни дейности, както и води, съдържащи рудични води и опасни вещества в зоните на защита. От партията дават и дефиниция на жилищно-отпадъчни води. Съгласно текстовете това са водите, получени вследствие на ползването на вода в жилищни сгради, обекти за настаняване и заведения за хранене и развлечения.

След пленарното заседание ще заседават общо пет комисии. Комисията по вероизповеданията ще разгледа промените в Закона за вероизповеданията, а членовете на Комисията по здравеопазване ще могат да задават актуални устни въпроси към здравния министър Кирил Ананиев.

Водещи новини

Още новини