Георги Марков: Казах на ГЕРБ, че е абсурдно да лишават депутати от доходите им

  • 01 март 2019 12:03

  • 4540
  • 8
Георги Марков: Казах на ГЕРБ, че е абсурдно да лишават депутати от доходите им
© Булфото (архив)

Бившият конституционен съдия Георги Марков е категоричен, че не може да се пипа статутът на народния представител, който е фиксиран в Конституцията.

"Да се лишат народните представители от доходите е абсурдно. Не може да се приравнява народният представител на работник и служител по трудовото законодателство", заяви пред камерата на Канал 3 Марков, сега депутат от гражданската квота на ГЕРБ, в коментар на решението на правната комисия да отнеме основните заплати на депутати, които не идват по пет заседания в месеца или в три поредни. Промените в Правилника на НС вчера бяха отложени от дневния ред и по вътрешна информация, ще бъдат изобщо замразени и няма да влязат в пленарната зала, след като юристи от всички парламентарни групи предупредиха за готвеното безумие. Официално се противопоставиха само от ДПС и Емил Димитров - Ревизоро, но и други техни колеги от ГЕРБ и Обединените патриоти са скочили срещу поправките, в това число и самият Данаил Кирилов не криел резерви и притеснения от едни подобни текстове. Те бяха изготвени от НФСБ и Атака, които искаха да накажат нередовните депутати.

"Работникът и служителят, като не отиде на работа, примерно два дена, следва уволнение. Народният представител няма работодател в лицето на парламента. Той е представителна личност и неговата функция на народен представител не се състои само в това да е в пленарна зала и да гласува, но и извън пленарните заседания народният представител има своите функции, срещи с избиратели, ходене по места, срещане с местна власт. Ето, аз сега, пеша си тръгвам за зъболекар, поне десет души ще ме спрат да ме питат. Примерно, пет от тях ще ме питат за "Левски", което не е в качеството ми на народен представител, но пет ще ме питат за други работи", изложи виждането си конституционалистът.

"Когато напускат НС под формата на бойкот, което е част от парламентарната демокрация, трябва да бъдат санкционирани и те са санкционирани, с две трети. Но да ги лишиш въобще от доходи?!", не е съгласен Марков.

"Такива дребни отмъщения, нарушаване статута на народния представител - тези неща аз не ги приемам и те не могат да бъдат поставени като предпоставка да има кворум", отсече Георги Марков.

Призна, че в ГЕРБ са го питали вече какво мисли по законодателната промяна и им е казал мнението си - че е абсурдно. "Не сме другарски съд. Въобще, това е една абсурдна работа да се занимаваме със статута на народния представител малко преди изборите. Статутът трябва да е консервативен", категоричен е юристът.

Марков, който само преди дни би алармата в писмо до Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г за Изборния кодекс и ЦИК, и бе послушан от премиера, коментира, че не може постоянно да го прави. Когато в ГЕРБ го питат - си казва, а когато не търсят мнението му - си мълчи. "Но аз не съм се вманиачил в това, че непрекъснато трябва да бия някаква камбана, да им давам акъл. Знаят ме, знаят ми опита, който имам. Като искат, да ме питат, като не искат - да не ме питат", отсече бившият конституционен съдия. Според него е много добър ход това, че точката бе отложена от дневния ред. "Иначе щеше да стане един много грозен дебат", смята Марков.

Марков разказа, че през последните дни е обсъдил проблема и с видния експерт по трудово право, проф. Мръчков, намерението на управляващите през промени в Правилника на НС да отнемат заплатите на депутатите заради бойкота на БСП. "Той е най-големият ни учен по трудовото законодателство. Той вика: "Това е прекрачване на всякакви граници!", разказа Георги Марков по повод твърдението, че крайната мярка ще лиши народните представители и от заплата, и от осигуровки, и от класа за прослужено време.

Депутатът от Великото народно събрание припомни, че и той самият е излизал на бойкот през 1991 г. и това е нормално действие от парламентарната демокрация. Но категорично не приема и искането на Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за за замразяване на заплатите, защото механизмът е утвърден още от ВНС - размерът е три средномесечни възнаграждения в обществената сфера.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4540 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Боко,

2019.03.07 | 12:56

8

заради такива като ГМ хората ви наричат мърши и боклуци

2019.03.02 | 08:21

7

ДС доносника

НЕ ТРЯБВА НИЩО ДА ИМ КАЗВАШ

2019.03.02 | 06:22

6

ОСТАВИ ГИ ДА ВЪРВЯТ ПО ПЪТЯ НА ТОТАЛИТАРНИТЕ ПАРТИИ И ЕСТЕСТВЕНО ДА ПОСЛЕДВАТ СЪДБАТА ИМ.ГРОБАРИТЕ ТАКА СА СЕ ЗАСИЛИЛИ ПО НАДОЛНИЩЕТО,ЧЕ НЯМА СПИРАНЕ.

????

2019.03.01 | 14:29

5

Браво,"другарю" Марков,и преди "КАЗВАХТЕ" и сега "КАЗВАТЕ",а ние се чудим ЗАЩО ли сме НАЙ-БЕДНАТА "държава"!!! Ех,"другарЮ",Марков!? До,КОГА? НАРОДЕ????

не съм го измислил аз:

2019.03.01 | 13:39

4

КОЙТО НЕ РАБОТИ, НЕ ТРЯБВА ДА ЯДЕ! Това важи с пълна сила , както за циганите, така и за депутатите, независимо от цвета им !!!

путю

2019.03.01 | 13:28

3

Лугнер няма и 100 милиона евро бе, милярдер, леле леле

поправка

2019.03.01 | 13:23

2

на Конституцията може да реши този и много други проблеми като например: заплати; брой депутати; кворум; % на гласували; служебни привилегии и т.н. Няма нищо страшно в поправките на една Конституция без да се свиква Велико Народно Събрание - вижте колко поправки има в американската, без прилагане на тази измишльотина ВНС.На Г.Марков ще му кажа, че много повече от тях зслужават да бъдат заплатени хора, отговорни за човешки живот, учени и специалисти създаващи бъдеще, Или на г-на му е много удобно да си живурка в Унгария със спорадично участие като депутат, но получавайки тлъсти пачки за сметка на българския данъкоплатец.

Типичен седсар

2019.03.01 | 13:05

1

Абсурдно било да лишават седесарските превратаджии от облагите на властта.

Добави коментар

Водещи новини