БСП: Полицейщината възкръсва, готви се филтриране на интернет! (видео)

share

Тази власт е известна със своята полицейщина и има реална заплаха за ограничаването на правата и свободите в интернет с готвените промени в Закона за хазарта. Това съобщи на пресконференция след заседание на ИБ на БСП лидерът на социалистите Сергей Станишев.

Покрай идеята за регулирането на онлайн хазарта държавата прокарва нов опасен прецедент за филтриране на интернет. В новия проектозакон за хазарта се предлага интернет доставчиците да филтрират и ограничават достъпа до всички нелицензирани сайтове за хазарт. Това обаче е ефективна цензура на интернет, тъй като няма предвидени правила как ще се осъществява, категоричен е лидерът на БСП.

Текстовете в закона съзнателно са въведени толкова общо, че противоречат на фундаментални човешки права и целта е интернет доставчиците да следят целия трафик. Имам подозрение, че данните ще се предоставят на МВР, убеден е лидерът на БСП Сергей Станишев. На въпрос дали смята че инициаторът на промените в закона за хазарта, председателят на Комисията по хазарта Калоян Кръстев трябва да подаде оставка, лидерът на БСП отговори ясно “Да”.

Както novini.bg писа преди дни в готвените изменения е записано, че „Държавната комисия по хазарта: ... взема решения за филтриране на сайтове, чрез които се организират хазартни игри от лица, които не са получили лиценз по този закон, както и за ограничаване достъпа на Интернет потребители до такива сайтове.”

Бруталните промени продължават: „На страницата си в интернет Комисията създава, обновява и поддържа списък с интернет сайтове, за които е взето решение за филтриране и ограничаване на достъпа. Всички предприятия, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги, са длъжни ежедневно да проверяват списъка, да филтрират и да ограничават достъпа от и към такива сайтове“.

Технологията за филтриране
ще се уточнява в наредба, което създава опасност за цензура, категоричен е Сергей Станишев. Тази власт е известна със своята полицейщина и има реална заплаха за ограничаване на правата на българските граждани и трябва обществото и неправителствения сектор да се противопоставят, добави лидерът на БСП. В четвъртък той заминава за Брюксел, където в качеството си на председател на ПЕС ще проведе редица срещи с неправителствени организации за подготовка на широка публична дискусия за АСТА. Споразумението нарушава фундаментални права, категоричен е Станишев.

Водещи новини

Още новини