Предлага се НС да възложи на МС да преговаря със САЩ за нов изтребител (обновена)

gettyimages (архив)
share

Правителството да предложи на Народното събрание да възложи на МС да подготви проект на международен договор и да проведе преговори с правителството на САЩ за придобиване на нов тип боен самолет - това предлагат министрите на отбраната и на икономиката в доклада си за резултатите от работата по изпълнение на приетия от НС актуализиран проект за инвестиционен разход "Придобиване на нов тип боен самолет", който е внесен днес в МС.

Това обяви на пресконференция днес заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, ръководител на политико-военната група по проекта за изтребителите. Предлага се още МС да предложи Народното събрание да разреши проектът за международен договор да се отклонява от задължителните изисквания, посочени в актуализирания проект за инвестиционен разход "Придобиване на нов тип боен самолет", одобрен с решение на Народното събрание, при условия на последваща ратификация. По този пункт преговорите ще трябва да доведат до проект на договор, който отново да се приеме от МС и да се внесе за ратификация от НС, обясни Запрянов. Предлага се при изготвяне на проекта от българската страна задължително в преговорния екип да участват министрите на отбраната, на икономиката, на външните работи и на финансите.

"Придобиването на нов многоцелеви изтребител като F-16V Block 70 от САЩ, оборудван с последно поколение радар и въоръжение, ще издигне на ново качествено ниво бойните способности на българската бойна авиация. В същото време в процеса на експлоатация и управление на жизнения цикъл на самолетите ще се елиминира всякаква зависимост на България от трети страни. Мотивите за това предложение отговарят и на интересите на външната политика, и на националната сигурност на България както в региона, така и в съюзен формат", се посочва в доклада на двамата министри, който е изготвен на базата на доклада на политико-военната група и на протокола от работата на съвместната работна група.

В общата му част съвместната работна група констатира, че на изискванията за административно оформяне отговарят предложенията на Италия - "Юрофайтър", на САЩ - F-16, и Швеция - "Грипен". Проверката е показала, че предложенията на САЩ за F-18 не съдържат необходимата информация, която да позволява анализ и оценка. И при трите предложения необходимата инфраструктура остава ангажимент на българската страна, като необходимите разходи са различни. За да се сключат договори с Италия или Швеция, ние трябва предварително да имаме договори с трети страни за липсващите в пакетите въоръжение и оборудване, обясни Запрянов, като уточни, че стойността на това оборудване, лицензии и разрешения от трети страни не е включено в техните ценови предложения.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов коментира в отговор на въпрос, че американското законодателство е такова, че не предоставя една част от информацията, преди да бъдат избрани и да започнат директни преговори правителство-правителство. Цялата информация по отношение на въпросите, които задаваме, включително и подобряване на цената, може да се постигне само при директни преговори между двете правителства, допълни Каракачанов.

При тази ситуация имаме два варианта - да спрем проекта и да започнем отначало, да загубим поне година и половина, или да пристъпим към директни преговори с амбицията да подобрим цената, да получим всички необходими параметри и да предложим договор, каза още министърът. В отговор на въпрос Каракачанов заяви, че армията ни за съжаление отдавна е заложник на безхаберието на българските политици през последните 28 години. Най-големият ни страх е, че ако сега върнем проекта в изходна точка, никой не дава гаранция, че след година и половина няма пак да зациклим, отбеляза министърът. Когато не си произвеждаш нещо сам, винаги си зависим от друг, каза той.

Ген. Цанко Стойков, командир на ВВС и председател на съвместната работна група, отбеляза, че при работата на групата правилата са били ясни. Придържали сме се към обективност, безпристрастност към страните и се стремяхме да бъдем максимално точни при разглеждането на трите предложения, посочи той.

Водещи новини

Още новини