Корнелия Нинова: Избирането на Станишев за лидер на ПЕС е принос на БСП

Кадър: БТВ
share

Оформя се нещо като кампания относно отсъствието ми от Конгреса на ПЕС в Лисабон. Нека уточня някои неща. Ние от БСП номинирахме Сергей Станишев за председател на ПЕС, поради което преизбирането на Станишев за лидер на ПЕС е принос на БСП. Това са фактите. Тук няма интрига. Отказът ми да отида в Лисабон е заради два спорни въпроси – Истанбулската конвенция и Пакта за миграция. Например, за миграцията се приема такова решение, което изисква всяка държава да приеме солидарна отговорност, или в противен случай я грози финансово наказание. Ние не приемаме тази позиция. Относно Истанбулската конвенция бяхме пред избор – дали да вземем предвид Конституцията на България, мнението на Православната църква или тази конвенция. В случая взехме предвид решението на Конституционния съд, а за Пакта за миграция на ООН се вслушахме в решението на Народното събрание.

Това коментира в предаването "Лице в лице" по bTV лидерът на БСП Корнелия Нинова.

,,Откога да спазваш решението на Конституцията е национализъм, а решението на парламента е популизъм? Освен това отсъстваха още лидерите на Словакия, Чехия, Полша, Дания... не бях само аз. Така че ПЕС е едно нормално европейско семейство'', посочи Нинова.

,,Хубаво е, че господин Борисов поздрави Станишев за победата, това е цивилизовано поведение, но той не изпрати делегация до Мароко, което също е добро решение'', каза още лидерът на БСП.

,,За пръв път едрия бизнес ще протестира срещу опозицията. Ако са спокойни за качеството на строителството, няма от какво да се притесняват. При срещата ми с тях им заявих, че от тях се иска единствено качествено строене на пътищата, а те отсреща ще почват стачка с машини, защото искаме истината. Въпреки това ние ще настояваме за независима европейска лаборатория, която да установи какво е качеството по пътищата. Искам да напомня и нещо друго. По наш сигнал в прокуратурата има досъдебно производство, обединен със сигнал от ОЛАФ. Въпросът ми е защо не излязоха тогава с машините срещу прокуратурата или ОЛАФ, а излизат сега срещу нас, защото искаме истината?'', коментира Нинова протестите на строителната камара, предвидени срещу опозицията.

,,Тази глоба от 750 лева важи в случай, ако не се регистрираш за кворум. Какво означава това? Че управляващите не са сигурни в кворума си ли? Не е това начинът. Ако се наложи, няма да взимаме заплати. Защо го направиха колегите от ГЕРБ? А пък за нашето предложение за замразяване на заплатите казаха, че е било популистко. Хората са на улиците в момента заради неравенствата и бедността, а ти за пореден път си вдигаш заплатата автоматично. С какво заслужихме тези по-високи заплати? Трябва да се намалят и да се обвържат по нова формула, обвързана с минималната работна заплата'', подчерта лидерът на БСП.

,,Този парламент няма да кара още дълго, той е изчерпан от съдържание. В него няма политика. Категорично вярвам, че ще има предсрочни парламентарни избори. Има огромно социално напрежение, което обезателно ще се засили през зимата с повишението на цените. Това е агония, мъка. В тази връзка мога да кажа, че ,,Визия за България'' даваме хоризонт за алтернатива'', заяви Нинова.

,,Не му влияем върху мнението или решенията, просто имаме еднакви позиции. Неговите възгледи съвпадат с нашата линия на политика'', каза накрая Нинова относно президента Румен Радев.

Водещи новини

Още новини