Цвета Караянчева: Не трябва да бъдем неми свидетели на домашното насилие

Булфото (архив)
share

Като своя лична кауза определи в Стара Загора председателят на парламента Цвета Караянчева промените в Наказателния кодекс, свързани с предоставяне на защита на жертвите на домашно насилие, написа Монитор.

"Важно е да се включат в обсъждането и неправителствени организации, да дадат своите предложния, нямаме претенцията, че сме всезнаещи и всеможещи, всяко е едно предложение е добро дошло. Важно е да дадем сигурност на жертвите“, заяви тя при откриването на регионалната академия на младежите от ГЕРБ в Града на липите и припомни, че промените предвиждат криминализирането на психологическия тормоз и системното преследване.

 „Някои казват, че са много строги санкциите, включващи до 5 години затвор и пробация за насилниците, но дори и една година затвор все пак е нещо, вместо административното наказание, които се налагаше досега“, добави тя.

Според парламентарния председател освен държавата и общините трябва да се  включат в защитата на пострадали от домашно насилие. Защото на много места нямало места, където да се предложи адекватна защита и помощ на жертвите.

„С промените ще може полиция и прокуратура да се самосезира за случаи на насилие, близки и познати също могат да сезират компетентните органи, а като общество трябва да сме непримирими, не трябва да бъдем неми свидетели на това което се случва. Това е дълъг процес който трябва да се възпитава“, уточни Караянчева.

По нейните думи с наближаването на евроизборите дори най-малките партии ще станат по-агресивни и активни, но изрази надежда, че споровете ще бъдат принципни, а не популистки. През тази седмица се очаква в залата да влезе предложението на Данаил Кирилов от ГЕРБ за налагане на санкция от 750 лв за отсъствие на народен представител от заседание, Караянчева коментира идеята с думите: „Не бива обаче да бъдем популисти, не бива да правим неща, които ще се харесат на хората за кратко време и след това отново ще попаднем в спирала на взаимно обяснение и обвинение“.

Водещи новини

Още новини