Столът на здравен министър не ме интересува

share

Свикнал съм да стоя прав и стола не ме интересува. Това заяви в предаването „Тази сутрин“ от БТВ министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов.

Мислех си какво може да му се случи на един човек – не съм се страхувал да защитавам позиции, но ако държавата не може да защити най-висшите си хора от кръгове с много пари, човек не трябва да се притеснява да бъде на различни постове. Абсурдно е да се сменят министри ако не може да се обясни защо се правят рокадите, категоричен е Константинов.

Гергана Павлова
трябваше да бъде активна и да обясни как се формират цените на лекарствата. Понякога хората имат притеснение да общуват с медиите и да обяснят нещата с прости думи. Аз няма да седна да обсъждам премиера и здравната комисия в студиата. Моето усещане е, че трябва да работим заедно. Решенията са непопулярни, които трябва често да се вземат, аз търся консенсус и може би не съм обяснил нещата така, както трябва. Нямам данни за здравен октопод и ако можех щях да взема мерки веднага, категоричен е Константинов.

В България лекарствата без рецепта са на пазарен принцип. Лекарствата с рецепта са държавно регулирани и имаме сериозен контрол. Цените се определят като се реферерират цените в 13 държави от ЕС, които са с най-ниски цени на лекарствата и имат прогнозирана валута вързана към еврото. Такива са Румъния, Франция, Белгия, които държат ниски цени. След като имаме такава регулация не винаги ние сме с най-ниските цени. Договарянето на НЗОК и производителите на лекарства оскъпяват лекарствата, призна Константинов. Когато имаме голям пазар като Германия и Франция може да се постигне сериозно намаление. До миналата година касата нямаше възможност да договаря. Както ние се реферираме към европейските държави, така и те се реферират по нашите цени, посочи Константинов.

Големите фирми тогава ни казаха - ние няма да участваме на вашия пазар, тъй като ще ни попречи на лекарствената политика в Гърция например, обясни Константинов. НЗОК има възможност да дава отстъпки и може да направи така, че цената на лекарството да бъде пет лева, но да го купи на 3 лв. 2,2 млрд.лв в България се дават за лекарства, изчисли здравният министър. В момента има лекарства, които на свободна продажба струва по-евтино, отколкото ако минете през здравната каса. Освен от комисията по лекарствата обаче цената се явява и ДДС. В момента у нас лекарствата се облагат с 20%, по-високо от нас е само Дания и Исландия, където ставката е 25%. В Австрия е 10,% Белгия 6%, Кипър 5%, а в Малта 0%, каза Константинов.

Здравният министър цитира и доклад от уволнената си заместничка, в който е написано, че независимо от привидно високия размер на цените на лекарствата, крайния ефект на промените са с позитивен ефект за разходите на публични средства. От 120 млн лв разходите са паднали на 108 млн. лв след промяната на правилата за търговете за лекарства е посочено в доклада Най-големият дял от поръчките за лекарствата е спечелила "Софарма" за 23,913 млн.лв, следва "Рош" с 23 млн. лв и "Либра" 12,726 млн. лв

Не съм взел стотинка нито като бонус, нито като допълнително материално стимулиране, за пореден път декларира Стефан Константинов.За сметка на това зам.-министрите са получили 10 000 лв . Уволнената Гергана Павлова е получила 10 000 лв, а другата заместничка Десислава Димитрова – 9000 лв. Аз получавам 2800 лв, докато заместничките ми вземат по 1500 лв, съобщи здравният министър. В същото време заплата на директор на провинциална болница тръгва от 3200 лв нагоре. Това е обърната пирамида, категоричен е Константинов. Зам.-министърът отговаря за всички болници. Ако един юрист оглави дирекцията „Обществени поръчки“, която трябва да разпределя поръчки за няколко милиона лева и взема 800 лв какво ще се случи, риторично попита Константинов.

 

Водещи новини

Още новини