Ще сработи ли принципът „замърсителят плаща“? (видео)

share

В мотивите на ветото се обръща внимание, че държавният глава подкрепя включването на екологичен компонент при определянето на таксите. Но според него няма да се стимулира извеждането на по-стари автомобили от употреба и намаляване замърсяването на въздуха заради превозните средства.

Това стана ясно по време на заседанието на Комисията по бюджет и финанси днес, където днес се разгледа ветото на президента Румен Радев.

Държавният глава скочи срещу данъка за стари коли и изрази несъгласие с гласувания в Народното събрание текст. Според аргументите принципът „замърсителят плаща“ няма как да се приложи, заяви секретарят по правни въпроси на президента проф. Емилия Друмева.

Радев върна за ново обсъждане част от разпоредбите от Закона за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане.

Изводът от това е, че собствениците на такива коли нямат възможност да си закупят по-нови автомобили. В същото време целеният екологичен ефект няма да бъде постигнат. А напротив. Ще се стигне само до негативни последици.

В мотивите се посочва още, че може да се намери друго законодателно средство.

„Социалната справедливост не е за сметка на екологичната необходимост“, посочиха експертите по време на комисията.

Според експертите размерът на данъка е една нищожна част от разходите на автомобила и от цената на автомобила. Като подходящ пример тук са електрическите автомобили.

„Не се вижда голям бум на продажба на електрически автомобили поради простата причина, че тяхната цена е твърде висока за българските граждани“, посочиха още по време на комисията.

„Ще подкрепим ветото на президента, това е решение на парламентарната ни група“, каза зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев по време на заседанието.

Същата заявка даде депутатът от ПГ на "БСП за България" Георги Търновалийски.

„С данъка върху старите автомобили няма да бъде постигнат екологичният ефект, който се очаква“, мотивира се той от името на левицата.

От своя страна ПГ на ГЕРБ ще гласува "зa" Закона за корпоративното подоходно облагане и против президентското вето.

„Ще подкрепим законопроекта, приет от НС, и няма да подкрепим ветото“,  каза депутатът от ПГ на ГЕРБ и председател на бюджетна комисия Менда Стоянова.

Водещи новини

Още новини