Иван Костов: Пазарът на лекарства трябва да бъде защитен от монопол

share

По отношение на проблема за цените на лекарствата, въпросът ми е следният – кой депутат предложи текста за определяне на максимални цени за лекарствата? Кажете му името, за да е ясно кой, в най-добрия случай поради неразбиране на обстоятелствата, е създал тази предпоставка за нарушения. Моля да кажете името.

Това заяви от парламентарната трибуна съпредседателят на ПГ на Синята коалиция Иван Костов.

"Обърнахте логиката по отношение на бонусите и има риск да се налее масло в огъня, който без друго гори в медиите. Бонуси трябва да се дават за извънредна работа, за допълнителен труд, за особено качествено изпълнени задачи, за голямо усърдие в работата, или за носене на голяма материална отговорност. Да се получат бонуси за това, че има някакви резерви някъде, някой оставя пари настрана и след това те трябва да се разпределят – не е редно. Съгласен съм за липсата на прозрачност. Няма основание Нели Нешева да получава бонуси като възнаграждение, тъй като е в управлението, а не служител на НЗОК", категоричен бе лидерът на ДСБ.

Той посочи, че Синята коалиция е предложила да се създаде специален орган, който не само да регулира цените, а и да защитава пазара на лекарствата от злоупотреба с господстващо положение. "Това е сърцевината на въпроса – трябва да бъде защитен пазарът, конкуренцията, от злоупотреби с господстващо положение, ако ги има. Не действат определени комисии и затова от СДС поискаха да сезират КЗК, която и без друго не е свършила досега нито една такава работа. Ако държавата си имаше органи, които да работят, а не да се напълни Министерството на здравеопазването с комисии, в които да са хора, които нямат никакъв кураж да заемат обществено отговорна позиция, ще се получава”, каза още Иван Костов.

Водещи новини

Още новини