Георги Първанов отпадна от топ 10 на политическия рейтинг

share

Ако съдим по традицията, до този момент българският избирател не е давал нито веднъж властта повторно на вече управлявала го партия, пише "24 часа".

През 2001 г. Иван Костов бе щастлив, че е първият премиер, завършил успешно мандата си. И с право. Преди него всички премиери си бяха отивали предсрочно. След него обаче традицията се наруши и независимо от предимно отрицателната оценка за управлението им, особено във втората фаза на мандата, и Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев добутваха без проблеми до редовни парламентарни избори.

Със сигурност подобна ще бъде съдбата и на сегашния кабинет. Това Бойко Борисов и неговият екип обаче едва ли биха отчели като успех.

Тяхната цел стои много по-високо - втори мандат. Като се замислим, може претенциите им да се окажат не чак толкова лишени от основания.

Първо, и преди и след преминалите в края на миналата година президентски и местни избори управляващата ГЕРБ и нейните водещи политически фигури се ползват с най-широко обществено доверие.

Последните данни на Института за социални изследвания и маркетинг МБМД от февруари подкрепят този извод. Класацията на политическите личности е добила нов вид. Сега за разлика от преди една година хората на Бойко Борисов са окупирали безалтернативно позициите от първо до десето място.

И ако преди половин година Бойко Борисов и Цветан Цветанов често разменяха позициите си в челото с Георги Първанов, сега бившият президент е изпаднал на единадесето място и най-вероятно през следващите месеци рейтингът му - функция от заеманата преди позиция, ще продължава да се топи.

От друга страна, Георги Първанов и Меглена Кунева, със съответно 32 и 31% доверие, са единствените пробиви на опозиционни политически лидери в политическото нашествие на ГЕРБ.

Водещи новини

Още новини