Корнелия Нинова: Предлагаме кардинална промяна в здравеопазването (видео)

Novini.bg
share

Днес следобед БСП ще внесе вота на недоверие срещу правителството. Това потвърди на брифинг лидерът на "червените" Корнелия Нинова след среща с представители на Българския лекарски съюз, предаде репортер на Novini.bg

На днешната среща обсъждахме проблемите в здравеопазването, начините на ценообразуване, достъпа до здравеопазване, отчетохме диспропроциите в сектора, демонополизацията на Здравната каса, каза Нинова.

Постоянно се внушава на обществото, че алтернатива на сегашния модел няма. Алтернатива има и за нас е важно дали тя среща критики или препоръки от различни съсловия, които засяга нашето предложение. Ние даваме друг подход. Не слагаме нещо заковано и да казваме "така ще бъде", а искаме мнението на максимално много хора, които ползват здравни услуги, заяви лидерът на БСП.

Чух, че БСП само критикува, но не прелага нищо. Това е старо и изтъркано клише. Има алтернатива, включително и в здравния модел. От Лекарския съюз чухме, че предлагаме кардинална промяна, че не е кърпене на системата, а е нещо кардинално, което не е правено от 15 години. Не предлагаме кърпене на дупки, а сериозен разговор за друг модел в здравеопазването, и го чухме от тях като оценка, посочи още Корнелия Нинова.

От Българския лекарски съюз заявиха, че днешната среща е била изключително полезна, особено в частта за мястото на лекарите в здравеопазването. Според съсловната организация един от основните проблеми в сектора е кадровият. Никоя реформа не може да се случи без решаване на кадровия проблем, подчертаха от БЛС.

Водещи новини

Още новини