Румен Радев връчи наградите "Джон Атанасов" (снимки)

Пресцентър Президентство
share

Д-р Петър Цанков е носителят на голямата награда "Джон Атанасов" - 2018, която се връчва на млади български учени и изследователи в областта на компютърните науки, със значими постижения в световен мащаб.

Държавният глава Румен Радев връчи днес президентските отличия "Джон Атанасов" в Гербовата зала на "Дондуков" 2.

На церемонията президентът Радев заяви, че е впечатлен от обществената значимост на разработките. Той посочи, че компютърните технологии и наука не са само двигател на прогрес, а това все повече моделира и нашите обществени отношения, което е голяма отговорност. Държавният глава отбеляза, че немалка част от наградените млади учени и изследователи работят и учат по света. Но, където и да сте, го правите с мисъл за България, връщате се с плодовете на вашия труд тук, допълни той. Благодаря ви, че давате основание България да се счита за страна с огромен потеницал по отношение на човешкия фактор, отбеляза Румен Радев.

Носителят на голямата награда - 34-годишният Петър Цанков, е пост-докторант по компютърни науки в Швейцарския технологичен университет, Цюрих. Целта на изследванията му е създаването на нови методи за автоматизирана защита на съвременни софтуерни системи. Основният му проект в момента е автоматична проверка на сигурността на умни договори за блокчейн. Той създава Securify, първата система за цялостна проверка на сигурността на умни договори. Основното предизвикателство за изпълнението на такава проверка е изключително големият брой транзакции, които един хакер би могъл да използва като атака. Практичната приложимост на този проект води до масово използване на системата Securify. Тя е достъпна за безплатно използване, като до момента е сканирала над 19 000 умни договора и е намерила над 400 000 проблеми със сигурността.

Подгласниците на победителя, удостоени с грамота "Джон Атанасов", са д-р Димитър Лукарски, чиито научни интереси са в сферата на паралелната обработка на данни, и д-р Мария Георгиева, която работи в областта на криптографията, новите алгоритми, техния анализ и информационната сигурност.

За много високи постижения в категорията със сертификат са отличени Иван Иванов, магистър по изкуствен интелект и мениджър софтуерно инженерство във Facebook, Лондон, и Красимир Кордов, доктор по информатика и доцент в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски".

Тази година в категория "Джон Атанасов - ученици и техните преподаватели", в която се награждават ученици с най-високи резултати в международни и национални олимпиади по информатика и информационни технологии и техните преподаватели, журито е решило в областта на информатиката да бъдат отличени два екипа заради по-големия брой състезания и блестящото участие на кандидатите.

Единият отличен екип в област информатика е Александър Кръстев, ученик в Математическа гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна, и преподавателят му Елена Димитрова, а вторият - Радослав Димитров, ученик в Математическа гимназия "Акад. К. Попов" в Пловдив и преподавателят му Бистра Танева.

Грамота в категорията в област информационни технологии получиха Александър Иванов, ученик в Математическата гимназия "Гео Милев" в Плевен, и учителката му Диана Балева. Сертификати в тази категория получават всички 10-ма ученици, класирани след Александър Иванов, също извоювали оценка "Отличен 6" и обявени за Лауреати на Националната олимпиада по информатика 2018.

В категорията за дебютен пробив в компютърните науки, в която се отличават ученици и студенти, постигнали високи резултати с авторските си проекти в национални и международни научни конкурси и фестивали, носители на грамота са Ивайло Желев, ученик в ППМГ "Васил Левски" в Смолян, Иван Иванов, който учи в Американския колеж в София, Николай Пашов, ученик в 91 НЕГ "Проф. Константин Гълъбов", София.

Носител на сертификат в категорията "Джон Атанасов - дебютен пробив в компютърните науки" е Антоан Георгиев, ученик в ПМГ "Св. Климент Охридски", Монтана.

В категория "Джон Атанасов - за проект с голям обществен принос" са отличени Ива Цолова и Йоана Колева за Платформа JAMBA, която е онлайн платформа за обучение, стаж и кариера за хора с различни възможности, Мартин Димитров и Лиляна Деянова за Платформа CIVI, която дава възможност на социално ангажирани граждани да дадат публичност на проблеми, които са забелязали в градската среда, и Йордан Джамбазов, който е технологичен ръководител на проекта "Университет с отворен код".

Водещи новини

Още новини