Цачева отсече: Решението на премиера е правилното

Кадър bTV
share

Считам, че много енергия се хвърли по тази тема. В Министерството на правосъдието все още няма указ за полагане на дъжавния печат. Решението на премиера е правилното.

Това заяви в студиото на „Лице в лице“ по bTV министърът на правосъдието Цецка Цачева.

Думите ѝ са по повод указа, който президентът Румен Радев не подписа. Чрез документа Младен Маринов се освобождава от поста главен секретар на МВР и може да бъде гласувана неговата кандидатура за министър. По този въпрос премиерът Бойко Борисов изрази критика.

„Имаше чисто юридическа възможност за промените в Кабинета да бъдат гласувани миналата седмица“, посочи тя.

Според нея след като налице е волята на Младен Маринов, то коректно бе да се гласува това решение.

„От уважение и зачитане към президентската институция са внесени документите“, заяви правосъдният министър.

Тя разясни, че е възможно да се гласуват предложенията и да се приеме решение от НС. Но правителстовто от зачитане не го е направило.

Министърът на правосъдието коментира и информацията, лансирана повече от месец, че ще бъде или посланик в Черна гора или е посочена за кандидатура в Конституционния съд.

„Категорично подобни разговори не са водени и такива предложения няма. Това е несериозно“, заяви Цачева, като допълни, че продължава да бъде министър.

Тя заяви, че ако ѝ направят подобно предложение, то тя ще откаже, защото не иска да бяга от отговорност.

„След като съм поела задължения и отговорности, за мен това не е сериозно“, обясни тя.

По повод бягството от затвора, което преди време предизвика сериозни дебати в обществото, тя посочи, че случаите бяха много тежки.

„Министърът на правосъдието най-малкото има политическата отговорност за това, което се е случило. Оставката не ми е в джоба, тя ми е в ръката. По преценка на премиера Борисов мога да понеса тази политическа отговорност“, обясни тя.

Цачева коментира още промените в АПК и правосъдната реформа.

„Имаме конкретни мерки за изпълнение на задачи. В срок се движат нещата“, обясни тя, като допълни, че работи активно за правосъдна реформа, каквато искат хората.

Водещи новини

Още новини