Валери Симеонов: Туристическият бранш носи прекалено много негативи (видео)

share

Ще бъдат вдигнати глобите, както ще бъде засилен и контролът чрез промените в Закона за шума.

Това коментира вицепремиерът Валери Симеонов пред журналисти в Народното събрание, предаде репортер на Novini.bg, след като на първо четене бяха приети промени в Закона за защита от шума в околната среда.

„И в момента българските хотелиери търпят загуби, защото много често плащат високи санкции за чужди туристи“, обясни Симеонов.

По думите му в Германия по закон до 21 часа може да се вдига шум. Междувременно РЗИ ще бъда тези, които ще следят за спазването на правилата и ще налагат глобите, след като МВР установи нарушението.

„Българският туристически бранш носи прекалено много негативи. Надявам се да се променят нещата в положителна посока“, посочи още вицепремиерът.

Политикът обясни, че хората под 21 години са около 6-7% в Слънчев бряг, а всички  останало са семейства с деца.

„Огромна част от курортите са такива, в които е тихо, в които може да спи“, добави Симеонов.

Относно напреженето сред Патриотите, което възникна заради Закона за горивата, Симеонов обясни за пореден  път, че формацията е от три партии и всяка има своите особености. Това обаче няма да попречи за целостта на коалицията.

Валери Симеонов се срещнал с колегата си Волен Сидеров, но не пожела да разкрие пред медиите за какво са си говорили двамата.

Вицепремиерът обясни, че ще сезира ЕК за Закона за горивата.

„Ние се стремим да защитаваме интересите на дребните търговци“, посочи Симеонов.

Според приетите промени между 23.00 и 8.00 часа (вместо до 7.00 часа, както досега) се въвеждат ограничения за озвучаване на открити площи в зони и територии, предназначени за жилищно строителство, рекреационни зони, територии със смесено предназначение, озвучаването от пътни превозни и плавателни средства, предназначени за спорт, туризъм и развлечения и водноатракционни услуги, както и зареждането на обекти. Контролът да се пази тишина в посочения часови пояс се възлага изцяло на МВР, като служителите ще имат право да предприемат съответните законови действия за спиране на шума. В светлата част на деня си остава задължение на РЗИ. Санкциите за нарушителите като цяло се удвояват.

Въвежда се изискване озвучаването на открито да става само с озвучителни средства с монтирани автоматични регулатори, контролиращи нивото на звука така, че то да не е по-високо от нормативно определените гранични стойности. Предлага се регионалните здравни инспекции да издават становище като част от процедурата по заявяване на работното време пред общинските и районните администрации. Целта е осигуряване на акустичен комфорт на живеещите в сгради, част от които са търговски или производствени обекти, се обяснява в мотивите.

Ограниченията важат и за курортите, там почиват хора, подчерта категорично вицепремиерът. Затова за тях не трябвало да има по-специален режим.

Водещи новини

Още новини