Станишев подава ръка на Борисов за бедствията

Интернет
share

„Готов съм да разговарям и с еврокомисаря по бедствията Кристалина Георгиева, и с президента Барозу, за да потърсим отсега начин да се предотврати още по-сериозно бедствие, когато започне топенето на снеговете”.

Това заяви председателят на БСП Сергей Станишев в предаването „Факторът Кошлуков” по ТV7, след като изказа съчувствие на пострадалите от наводненията в Южна България.

Станишев бе категоричен, че само обединени национални усилия могат да помогнат за справяне с бедствената обстановка. Според него е необходимо правителството да създаде незабавно национален план за действие, за да се помогне на пострадалите хора и да се избегнат бъдещи още по-опасни ситуации.

„Със съвместни усилия можем да убедим нашите европейски партньори, че е много важно да се намерят средства за изпреварващи действия. Винаги е по-евтино и по-ефективно да се действа изпреварващо, ако това не се прави, щетите могат да бъдат много по-големи”, предупреди лидерът на БСП.

Той е убеден, че подобен подход за обединяване на усилията около национални каузи ще бъде полезен и за преодоляване на негативните оценки от доклада на Европейската комисия за България, оповестен преди дни. Необходимо е обаче ясно да се осмислят проблемите и да се вземат мерки, смята Станишев.

Според него не е работеща позицията на щрауса, който отказва да признае съществуването на проблем. Станишев припомни, че неговото правителство бързо е реагирало на критики от ЕК за работата с еврофондовете и така се е стигнало до деблокиране на средства по ИСПА. При остър доклад на Европейската комисия приемах, че има проблем и трябва да се вземат мерки, допълни соц.лидерът.

„В случая е очевидно, че имаме проблем и не се радвам, че този доклад е доста по-негативен от предишните”, каза председателят на БСП. Той очаква първо правителството да изпълни непосредствените си задължения и да предложи реални действия за справяне с трудностите, защото ако това не се случи, следващият летен доклад на Брюксел може да бъде още по-остър. Според него Еврокомисията не може да бъде заблудена, тъй като тя събира информация от различни институции.



 

Водещи новини

Още новини