ДПС: Вицепремиер и министър от националистите са участвали в корупционна схема за издаване на българско гражданство

share

Настояваме за съзадаването на анкетна комисия в парламента, която да разследва факти и обстоятелства изнесени в чужди и български медии по повод корупционни схеми при издаването на българско гражданство.

Това обяви на брифинг в Народното събрание депутатът от ДПС Йордан Цонев. "Вчера стана ясно, че 114 лица, издирвани от Интерпол, са получили българско гражданство и съответно са станали граждани и на ЕС. Темата е от изключителна важност за националната сигурност на страната и за членството ни в шенгенското пространство. Този скандал минира присъединяването ни към Шенген. Трябва да стане ясно кои български институции и политици са участвали в тази корупционна схема. От публикации в западния печат става ясно, че най-малко един министър и вицепремиер от националистите са участвали в тази престъпна схема. Трябва да изтрием това петно от имиджа на България. Това е наше задължение", категоричен беше той.

"Знаете, че за създаването на анкетна комисия са необходими 48 гласа. Ние нямаме тези гласове и ще потърсим подкрепа първо от опозицията в лицето на БСП. Ако не я получим, ще потърсим съдействие от управляващите. Аз мисля, че и ГЕРБ трябва да се включат в тази инициатива и да ни подкрепят. Истината трябва да излезе наяве, още повече, че вчера вицепрезидентът Илияна Йотова е обявила, че спира да издава укази за българско гражданство, докато не стане ясно какво се случва", разкри Цонев. 

 

Водещи новини

Още новини