Бойко Борисов: Не мога да гарантирам, че трагедията в Бисер няма да се повтори

share

Цялата трагедия е, че не можем да кажем че отново няма да стане. Това заяви премиерът Бойко Борисов по БТВ в коментар за трагедията в с. Бисер. В случаите с язовирите става въпрос за безстопанственост и заради запазване на частните интереси, което граничи с престъпление.

4-5 месеца между общини и министерства вървят разни преписки, а в земеделското министерство ми казаха, че имало дори язовири, които не съществували на хартия, съобщи Борисов. Твърдо решен съм всички язовири да минат под една шапка. Трябва много здрава ръка, за да се източат язовирите, категоричен е премиерът. Единственото което може да се направи е да се централизира стопанисването на язовирите, за да не могат местните феодали да държат пълни язовирите през цялото лято, за да гледат риба и да я продават на Никулден.

Те натискат кметовете, които нямат никакви специалисти за оценка на състоянието на язовирните стени и насипи. По отношение на липсата на национална система за известяване при подобни наводнения премиерът заяви, че за това са необходими огромни бюджетни средства, с които страната в момента не разполага. Имаме подобни проблеми с жп инфраструктурата, мостовете са в същото окаяно състояние, припомни Борисов.

В момента няма данни за семейства, на които не сме оказали помощ. На мястото са 4-ма министри, началника на Генералния щаб, шефът на НЕК, Делян Добрев е в „Мини Марица-изток“, където е спрян добива и транспортирането на въглища до спадането на водите. Най-вероятно утре ще бъде обявен Ден на национален траур в памет на жертвите от наводнението. 

Водещи новини

Още новини