Станишев виновен заради визите със САЩ

share

В рамките на предишната администрация между 2005-2009 година бяха свалени критериите за сваляне на визовите ограничения в САЩ. България обаче не се е възползвала и заради липсата на биометрични паспорти сме пропуснали възможността да пътуваме без визи зад Океана.

Това е един от най-сериозните пропуски, заяви външният министър Николай Младенов в предаването Тази сутрин по БТВ. През това време управляваше правителството на Сергей Станишев, а пряко отговорни са двамата вътрешни министри в кабинета му – Румен Петков и Михаил Миков. Сега зависи да решим една серия технически въпроси, които трябва да бъдат решени от двете страни, за да бъдат изпълнени всички критерии. Освен това зависи и от решението на Конгреса в САЩ, тъй като там има движения, които настояват за допълнително затягане на режима, допълни Младенов.

По отношение на визитата на държавния секретар Хилъри Клинтън и темата за шистовия газ българският първи дипломат припомни, че разработването на находищата на шистов газ са намалили сериозно цената на горивото в САЩ. Страната вече е на път да се превърне от вносител в износител на газ. В Европа обаче земните пластове са различни, ЕК прави регламентацията на начина, по който се прави проучването и добива на газ, добави Младенов. Идването на Ричард Морнингстар няма да бъде свързано с разполагането на американски 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“, уточни той.

Водещи новини

Още новини