Първанов: Ще водя лидерска битка с Бойко Борисов

share

"Аз ще водя лидерска битка с Бойко Борисов, с ГЕРБ и тази битка не предполага аз да съм председател на БСП. Това каза в интервю за БТВ Георги Първанов, президент на Република България в периода 2002 - 2012 година.

Сегашното управление на България е слабо и безидейно, добави Първанов. След коментар от водещия, че след като е напуснал "Дондуков" 2 вече говори много ясно и конкретно, Първанов отговори, че това е нормално, защото институцията на президента изисква едно сдържано говорене и припомни, че дори са го обвинявали, че думите му звучат доста сухо.

"Ако събитията налагат, аз бих могъл да се включа в надпреварата, в състезанието в БСП за идеи и политики", каза президентът. "Аз искам да видя много различни лица в тази надпревара. БСП трябва да осъзнае, че е необходима промяна на коалиционната политика, необходима е промяна на организационните структури, за да може да излезе по-силна. Има два сценария за БСП - единият е лидерска надпревара. В него аз мога да участвам. Има и друг сценарий - когато се съберат всичките лидери на мнения, на позиции в БСП, които да направят един отбор, да излъчат единна платформа и да се явят на конгрес. При никакво "ако" БСП няма да се разцепи", категоричен бе Георги Първанов.

Срещу Бойко Борисов, БСП трябва издигне силна фигура, добави още той. "Моят рейтинг според проучванията е два пъти по - голям от този на БСП, тоест аз имам някакъв потенциал", убеден е Първанов.

"Има подозрение, че някой в БСП мисли за коалиция с ГЕРБ. Не съм аз! Трябва да бъде заподозрян този, който закара 40 депутати в Народното събрание", каза бившият президент.

Цветан Цветанов е един от символите на насилието. Насилието присъства във всяка една дума и на министър - председателя, каза Георги Първанов. "Бойко Борисов не дава нищо, правителството разпределя бюджета на държавата - това са нашите, вашите пари, парите на гражданите. Бойко Борисов може да даде пари само на футболен клуб", добави той.

"Битката ми с Борисов не е заради заявка за премиерския пост. Това, кой ще бъде премиер решава партията или коалицията, която ще спечели изборите", каза още Първанов.

Във връзка с липсата на указа, който не е издал за втория мандат на Ангел Марин, Първанов заяви, че има абсолютно доверие на хората, които са го посъветвали да не пише втори указ. "Няма нищо лошо да се сезира Конституционния съд, който да даде становище", каза Първанов. Той поясни, че първият указ, който е бил издаден на Марин важи и за втория му мандат като вицепрезидент, защото той не е напускал институцията.

Георги Първанов коментира и връщането си в Красна поляна.  "Чувствам се много добре в Красна поляна след като се махнах от Бояна. Усетих, че съм си у дома, когато седнах да гледам волейбол на чаша ракийка с туршийка. Живея нормално, не гладувам, ходя да си пазарувам, всичко е както преди", каза бившият президент.  

Водещи новини

Още новини