Кабинетът изтегли Истанбулската конвенция, променя спешно текстове за неизбежната отбрана (видео)

Novini.bg
share

На редовното заседание днес по предложение на премиера Бойко Борисов Министерски съвет прие решение, с което оттегля внесената в Народното събрание за ратификация Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие (б. ред. - Истанбулската конвенция). Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на правосъдието Цецка Цачева.

Внесеният законопроект за ратификация предизвика широк обществен дебат, в който се чуха гласовете на неправителствени организации, на граждани, на Българската православна църква и на други религиозни вероизповедания. Група народни представители внесоха искане в Конституционния съд за даване на отговор Конвенцията на Съвета на Европа противоречи ли на Конституцията на Република България. При така създалото се обществено напрежение и при ясно заявената воля на министър-председателя в негово интервю от средата на месец февруари, че Конвенцията може да бъде ратифицирана само при наличието на консенсус, стъпката, която днес предприе Министерски съвет е обоснована. Тя е за оттегляне на внесената в Народното събрание Конвенция на Съвета на Европа, както и за отмяна на решението на Министерски съвет, с което е одобрен законопроектът за тази ратификация, заяви Цачева.

Нека да изчакаме решението на Конституционния съд, след което за мен е необходимо да бъдат извършени изменения в сега действащи закони във връзка с противодействието на насилието над жени, добави тя.

Заедно с министър Радев бихме искали да коментираме и друга тема – свързана с института на неизбежната отбрана. Беше ни възложено от премиера Борисов да се преосмисли необходимостта от прецизиране на текстовете за неизбежната отбрана, като се намери най-добрия начин за защита на живота и имуществото на гражданите, без това да накърни други масови принципи и норми. Уточнихме се, че след допитване със съдии, адвокати, прокурори, представители на неправителствени и граждански организации, работна група да предложи съответните промени на чл. 12 от Наказателния кодекс. Считам, че е реалистично до края на месец март да имаме готови текстове, които да предложим на широко обществено обсъждане, уточни Цачева. Ще се преценява и дали има необходимост от изцяло нов Наказателен кодекс, като продължаване на реформата в съдебната система, добави тя.

Как точно ще бъде променени текстовете, ще стане ясно след обсъждания, които ще бъдат проведени в спешен порядък. Активността на гражданите през последните дни ни показа, че е дошло е време да се преосмислят част от разпоредбите на Наказателния кодекс, като се държи баланса и се прави сметка да не се отива от едната крайност в другата и обратно, добави правосъдният министър.

Винаги, когато има такъв подобен случай, неизбежно се поставя въпросът за неизбежната отбрана, заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Всички станахме свидетели на желанието на гражданите нещо да се промени. Това е работа на най-подготвените между нас, които да прецизират текстовете. Защо да се прецизират текстовете – защото може би нещо се е променило. Предложенията ще бъдат внесени в парламента и ако трябва, ще има промени в Наказателния кодекс, посочи вътрешният министър.

Валентин Радев обясни, че МВР не е давало информация по случая в Пловдив, защото е изчакало да изтече 72-часовата мярка, наложена на д-р Димитров, както и да бъде извършено разследване по случая и фактите да бъдат изяснени.

Водещи новини

Още новини