Янаки Стоилов: Правителството прибърза с подписването на ACTA

share

Действията на българското правителство при подписването на международното търговско споразумение АСТА са прибързани.

Това заяви на брифинг в парламента депутатът от ПГ на Коалиция за България Янаки Стоилов по повод подписването на търговското споразумение АСТА.

„Левицата имаме внимание както към правата на собственост, така и на информация. В това споразумение има редица разпоредби, насочени срещу фалшифициране на продукта и неговото разпространение. Прекрачват се и границите за свободното движение и ползване на информация. Създават се допълнителни финансови тежести. Контролирането на тази информация ще изисква допълнителни вложения от доставчиците. Тя ще даде достъп на специализираните държавни органи за проследяване на движението на такава информация, което не може да бъде преценено за какви цели впоследствие ще бъде използвано. Нямаме информация да са направени резерви от страна на българската страна при подписването на това споразумение", каза Янаки Стоилов.

Това, което парламентарната група на ГЕРБ заявиха днес, че парламентът може да направи такива резерви при ратифицирането на споразумението, не съответства на международната практика при подписването и ратифицирането на международни договори - каза Стоилов.

За съжаление, българското правителство е пропуснало възможността за изразяване на резерви, за поставяне на свои тълкувания и други уговорки, защото това се прави заедно с подписването на споразумението. Парламентът е поставен в ситуация, че единствено отказвайки ратификацията, може да предотврати и отрицателните последици, които може да има част от това споразумение”, каза Янаки Стоилов.
 

Водещи новини

Още новини