Карадайъ: Не съм казал все още, че искаме да се монтираме на мястото на националистите във властта

share

Надявам се, че Антонио Таяни разбра много неща при посещението си. Ние също прочетохме някои неща. Традиция е председателят на ЕП да ходи на посещение в страните, в които предстои председателство, с председателите на партиите и групите в ЕП. В България не дойде никой. Това е политически знак. Това е ясна оценка за политическата ситуация и формулата на властта в България. Някой ни говори със знаци, а не думи. Председателството на ЕС не може да бъде алиби за участието на националисти в правителството.

Това каза в предаването "Панорама" по БНТ председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. "ГЕРБ също носят отговорност. Те допуснаха националистите във властта. Те отстъпват от своята предизборна програма. Няма реформи. Вотове на недоверие ще има още. Това е решение и на националния ни съвет. Няма да правя лични оценки на Бойко Борисов. В момента страда моята родина, да оставим партията ДПС. Да блъскаш и обиждаш хора на границата - те води на власт. Да имаш присъда - те води на власт. Да палиш молитвени килимчета - те води на власт. Този модел на поведение те докарва на власт. Това го позволи ГЕРБ. Те правят отстъпление от европейските ценности. Това прави отстъпление от демокрация в моята родина", категоричен беше той.

"Нашият призив беше още след изборите, когато имахме срещи с ГЕРБ, националистите не трябва да влизат във властта. Тогава те казаха, че нашите предизборни програми съвпадат на 90%. За това те ни подкрепят за някои закони, за което им благодарим. Ние обаче няма как да ги подкрепяме за участието на националисти в управлението. Не съм казал все още, че искаме да се монтираме на мястото на националистите. Виждате какво става в Германия. Там никой не си й помисля националистите да се включат в управлението. В България нямаше нужда националистите да влизат във властта. Избирателят даде два пъти повече тежест на БСП, отколкото на националистите. Защо ГЕРБ не направиха правителство с БСП?", попита Карадайъ.

Водещи новини

Още новини