Каракачанов: В България има радикален ислям и това е проблем, който не трябва да замитаме (видео)

Булфото (архив)
share

Днес се проведе редовно заседание на парламентарната Комисия по отбрана, на което бе изслушан министър Красимир Каракачанов, предаде репортер на Novini.bg.

На въпрос на депута Джейхан Ибрямов от ДПС има ли радикализация в мюсюлманските общности в страната Каракачанов обясни: "Радикализация сред българските турци няма. Има радикализация на отделни общности в ромските махали и гета, както и на отделни места в Източните Родопи, където живеят българи изповядващи мюсюлманската религия. Преди година и половина, на КСНС при президента Росен Плевнелиев, националните служби по сигурност представиха информация за наличието на радикален ислям у нас. Това е проблем, който не трябва да бъде замитан под килима. Трябва да се говори и не трябва да се насажда омраза на етническа основа" категоричен беше военният министър.

"Голяма част от хората слагат бурки и си пускат бради по икономически причини. Това е голям проблем за техните деца, които вече растат в една такава обстановка. Не трябва да допускаме това да се случва и да имаме проблеми, като в Белгия например. В Източните Родопи има деца, които са учили по 8-9 години в арабските държави, където се проповядва ислям, който не е проповядван и в Османскта империя", разкри още той.

Относно приетия днес на първо четене бюджет министър Каракачанов заяви, че е доволен, защото от 2013 гоина не са отделяни толкова средства за Министерство на отбраната. "Увеличението на заплатите няма да бъде процентно, а ще бъде на база сума. Разчетите ще бъдат направени от сформираната работна група. С тези пари ще бъдат назначени и нови военнослужещи, с което ще бъде попълнен недокомплекта в Българската армия", обяви Каракачанов.

Водещи новини

Още новини